Σάββατο 19 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΔΩΔΩΝΗ»
Αποφάσισε «πάγωμα» στις τιμές παραγωγού

Στην καθήλωση των τιμών που δίνει στους παραγωγούς κτηνοτρόφους κατέληξε η νέα διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ». Σύμφωνα με καταγγελίες αγροτοσυνδικαλιστών που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ιδιωτικοποιημένης πια επιχείρησης, αποφασίστηκε το πάγωμα των τιμών την ίδια ώρα που το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη, το αγροτικό εισόδημα γίνεται φύλλο και φτερό.

Συγκεκριμένα, για το πρόβειο γάλα η τιμή παραμένει στο 1,05 ευρώ για όσους δε λάβουν προκαταβολή και 1,02 με προκαταβολή. Στο γίδινο στα 0,58 ευρώ και στο αγελαδινό 0,45 ευρώ.

Η εταιρεία έκοψε επίσης το πριμ εκκαθάρισης (διανεμόμενο πλεόνασμα από την εκμετάλλευση γάλακτος που δινόταν τα προηγούμενα χρόνια) επιφέροντας έτσι ακόμη ένα χτύπημα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. Αν υπολογίσει κανείς με ακρίβεια τα κόστη, στην πραγματικότητα οι κτηνοτρόφοι πουλάνε την παραγωγή τους με μικρότερες τιμές. Την ίδια ώρα άνθρωποι της επιχείρησης προκαλούν διαφημίζοντας ότι το πάγωμα των τιμών στο γάλα αποτελεί επιτυχία της εταιρείας.

Η νέα εργοδοσία ξεκαθαρίζει -όπως ακριβώς ήταν αναμενόμενο- ότι θα βαθύνει τους όρους εκμετάλλευσης των παραγωγών για να ενισχυθεί η επιχειρηματική κερδοφορία. Επιβεβαιώνονται πολύ γρήγορα οι συνέπειες από την πολιτική ιδιωτικοποίησης της «ΔΩΔΩΝΗΣ». Καταρρίπτονται οι αυταπάτες και οι ελπίδες για δήθεν «κοινωνικό όφελος» και τάχα βελτίωση του λαϊκού εισοδήματος από τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων που προπαγανδίζει η συγκυβέρνηση. Κινητήρια δύναμη στην καπιταλιστική οικονομία ήταν και είναι το κέρδος του κεφαλαίου. Αυτό το στόχο υπηρετούν και οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων στη ΔΩΔΩΝΗ και όπου αλλού κρίνουν ότι μπορεί να βγει γρήγορο και εύκολο κέρδος.

Με αφορμή και την παραπάνω αρνητική εξέλιξη οι κτηνοτρόφοι της περιοχής χρειάζεται να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να σταθούν στην αιτία των προβλημάτων. Προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την τιμή διάθεσης του γάλακτος όσο και με τη στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων παραγωγών, το χαρακτήρα και τη λειτουργία της αγροτικής οικονομίας. Προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να αναπτυχθούν αγώνες στην προοπτική σύγκρουσης και ρήξης με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών τόσο σε πολιτικό όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Η συσπείρωση στην ΠΑΣΥ και η πάλη για δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών, στα πλαίσια μιας άλλης λαϊκής οικονομίας και εξουσίας που θα προστατεύει και θα ενισχύει, μεταξύ άλλων, το εισόδημα των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων παραγωγών και θα παρέχει ολόπλευρη επιστημονική στήριξη στην παραγωγή και διάθεση των προϊόντων τους, προβάλλει ως μονόδρομος και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ