Τρίτη 22 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Κατά των λαών η συμφωνία ΕΕ - Μερκοσούρ

Με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και συγκεκριμένα στη συζήτηση για τις δυνατότητες επέκτασης της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τη Mercosur ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε τα εξής:

«Η ΕΕ ασκεί απροκάλυπτες πιέσεις στη Mercosur, ώστε να δεχτεί τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου που καθυστερεί χρόνια τώρα. Πρόκειται για την οικονομική - πολιτική πλευρά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ στη Λατινική Αμερική, που σε άλλες γωνιές του πλανήτη παίρνει τη μορφή της ωμής στρατιωτικής βίας.

Η ΕΕ θέλει να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις που προκαλούν αυτές οι απαράδεκτες συμφωνίες, γιατί επιβάλλουν ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων, υπηρεσιών και τομέων, αρπαγή φτηνών πρώτων υλών και εξασφάλιση κερδοφόρων αγορών για τα βιομηχανικά προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΕΕ, με όρους εργασιακού μεσαίωνα για την εργατική τάξη. Με λεηλασία της παραγωγικής βάσης, ένταση της εκμετάλλευσης, καταστροφή των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, των εργατών γης και των αυτοχθόνων πληθυσμών, με τεράστιες πληγές στο περιβάλλον.

Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, και με το κοινό ψήφισμα, στηρίζει ανοιχτά αυτές τις επιδιώξεις, για τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε νέες αγορές και κερδοφόρους τομείς δράσης, στην προσπάθειά τους για έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, στις πλάτες των λαών.

Αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη καθώς υποδαυλίζει την αντιπαράθεση μεταξύ των χωρών της περιοχής, την υπονόμευση και την απομόνωση χωρών και κυβερνήσεων που αντιτάσσονται στους σχεδιασμούς αυτούς, όπως της Κούβας και της Βενεζουέλας. Ταυτόχρονα, οξύνει τους ανταγωνισμούς με τις ΗΠΑ και τις χώρες της ομάδας BRICS για τον έλεγχο στην περιοχή και στις παγκόσμιες αγορές.

Στις Ζώνες εκμετάλλευσης του Ελευθέρου Εμπορίου οι λαοί πρέπει να αντιτάξουν την πάλη για απαλλαγή από την εξουσία των καπιταλιστών. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να ορίζουν οι ίδιοι ελεύθερα και κυρίαρχα τις τύχες και το μέλλον τους, για ισότιμες σχέσεις στη βάση του αμοιβαίου οφέλους και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, προς όφελός τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ