Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες έξω από το αστυνομοκρατούμενο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
Από τις χτεσινές διαμαρτυρίες έξω από το αστυνομοκρατούμενο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ και σε ολόκληρη την Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκαν, χτες, για την επέτειο δύο χρόνων από την έναρξη των διαμαρτυριών που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ. Τα «πυρά» των διαδηλωτών στράφηκαν κυρίως κατά των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», του κόμματός τους «Ελευθερίας και Δικαιοσύνης» και του Προέδρου Μούρσι, τους οποίους κατηγορούν ότι αντικατέστησαν τον Μουμπάρακ και το κόμμα του τόσο από πλευράς καταστολής όσο και από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Με αιτήματα για αύξηση των μισθών, βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, καταπολέμηση της φτώχειας και καταγγελία της «μετατροπής του κράτους σε μηχανισμό των «Αδελφών Μουσουλμάνων», δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι άρχισαν να πορεύονται από διαφορετικά σημεία του Καΐρου, χτες το μεσημέρι, προς την πλατεία Ταχρίρ. Η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική, ήδη, από το προηγούμενο βράδυ όταν σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων τόσο στην πλατεία Ταχρίρ όσο και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας.

Χτες το πρωί, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία. Σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν, ήδη, χτες το μεσημέρι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Αλεξάνδρειας, όπως και στη γειτονική πόλη Κομ αλ Ντίκα, όπου στόχος ήταν οι αστυνομικές δυνάμεις κυρίως. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν επίσης σε Ασουάν, Κένα, Ερυθρά Θάλασσα, Ασιούτ, Μίνια, Γκαρμπίγια, Καφρ αλ Σέικ, Νταμίστα, Ντακαχλίγια, Σουέζ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχαν, ήδη, αρχίσει και καθιστικές διαμαρτυρίες.

Το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε επιφυλακή όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι δυνάμεις καταστολής είχαν τεθεί σε «ύψιστο συναγερμό» και αναπτυχθεί παντού. Οι διαδηλώσεις δεν αποκλειόταν να συνεχιστούν ή να ενταθούν καθώς συμπίπτουν και με την προγραμματισμένη για σήμερα ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τις ευθύνες σχετικά με τους 74 νεκρούς, τον περασμένο Φεβρουάριο, στα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν σε ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων «Αλχι» και «Πορτ Σάιντ». Η υπόθεση έχει και πολιτική χροιά με δεδομένο ότι οπαδοί της «Αλχι» συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά του Μουμπάρακ το 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ