Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο πολιτισμός στο στόχαστρο

Από τη συμμετοχή των εικαστικών καλλιτεχνών σε απεργιακή διαδήλωση του ταξικού εργατικού κινήματος τον περασμένο Νοέμβρη
Από τη συμμετοχή των εικαστικών καλλιτεχνών σε απεργιακή διαδήλωση του ταξικού εργατικού κινήματος τον περασμένο Νοέμβρη
Τον πολιτισμό «στο στόχαστρο» βάζει η συγκυβέρνηση με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις 101 φορέων που εποπτεύονται και χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ανάμεσά τους η Εθνική Πινακοθήκη, τα Μουσεία Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, η Εθνική Βιβλιοθήκη, τα δύο κρατικά θέατρα, οι σημαντικότερες ορχήστρες της χώρας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, δεκάδες λαογραφικά και ιστορικά μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ.), σημειώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ETEE).

Το ΕΕΤΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αυτοί οι σχεδιασμοί «θα επιφέρουν ένα καθολικό χτύπημα στον ήδη τραυματισμένο από τα μνημόνια, τις απολύσεις και την υποχρηματοδότηση Πολιτισμό, στον ήδη απαξιωμένο από την κυβερνητική πολιτική. Θα δώσουν τη χαριστική βολή στη λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά, ολοκληρώνοντας αυτό που είχε ήδη δρομολογηθεί στη δεκαετία του 1990 με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις μετέπειτα συνθήκες για τη "δημιουργία ή επινόηση έστω, μιας ενιαίας πολιτιστικής ταυτότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση με στόχο την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας οικονομικής αγοράς" (Σύνοδος Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, 2003), επιλογή με στόχο την αλλοίωση της φυσιογνωμίας κρατών και λαών».

Οι εικαστικοί προσθέτουν ότι στο όνομα της έλλειψης χρημάτων, ο πολιτισμός θα «αλωθεί» από τα μονοπώλια, άλλους ιδιωτικούς φορείς «που καρπώνονται πλέον κάθε δυνατότητα πρόσβασης του κοινού στην τέχνη αφού δεν θα λειτουργούν τα όποια δημόσια απομείνουν, λόγω έλλειψης προσωπικού και πιστώσεων». Ετσι, «το "ευρωενωσιακό μοντέλο" για τον πολιτισμό ολοκληρώνεται με την επιστροφή στους "μαικήνες", που με τις "οφ σορ" εταιρείες και τα διεθνή χρηματιστήρια κάνουν αγαθοεργίες μέσω της Τέχνης χειραγωγώντας το χώρο της Τέχνης και τους καλλιτέχνες (μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως έγινε με το ίδρυμα Λαμπράκη στο παρελθόν, το Ιδρυμα Νιάρχου, το Ιδρυμα Ωνάση, η Google για τις βιβλιοθήκες κ.ά.) (...) Στόχος είναι από τη μια να εξοικονομηθούν δημόσιοι πόροι για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης των μεγάλων επιχειρήσεων από την κρίση και από την άλλη να διευρυνθεί ο χώρος δράσης των ιδιωτών στα πιο κερδοφόρα πεδία του Πολιτισμού».

Το ΕΕΤΕ καλεί όλους τους καλλιτέχνες, τους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, τους εργαζόμενους, συσπειρωμένοι στους μαζικούς φορείς, να διεκδικήσουν:

  • «Να αποσυρθεί το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων των εποπτευόμενων από το κράτος πολιτιστικών φορέων. Κανένας φορέας να μη συγχωνευτεί, κανένας να μην περάσει στην Τοπική Διοίκηση. Με τη λειτουργία του "Καλλικράτη" στην Τοπική Διοίκηση είναι βέβαιο το ξεπούλημά τους στους ιδιώτες ή η διάλυσή τους.
  • Οι εποπτευόμενοι από το ΥΠΑΙΘΠΑ φορείς πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσιοι με καθοριστική συμμετοχή στις διοικήσεις τους των συλλογικών φορέων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων σε αυτούς. Αυτό αποτελεί τη μοναδική δικλίδα ελέγχου της διαχείρισής τους. Με τη διασφάλιση της σταθερής και πλήρους εργασίας για τους εργαζόμενους χωρίς καμία περικοπή θέσεων.
  • Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση στον Πολιτισμό στο 2% του κρατικού προϋπολογισμού. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις σε χρηματοδότηση, υποδομές και σε ειδικευμένο μόνιμο προσωπικό για τη λειτουργία των δημόσιων φορέων του Πολιτισμού ώστε να συνεισφέρουν στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και στην υπηρέτηση του Πολιτισμού ως κοινωνικού αγαθού.
  • Κανείς ιδιώτης να μη συμμετέχει στους κρατικούς θεσμούς για την πολιτιστική ανάπτυξη. Η πρόσδεση της τέχνης στα ιδιωτικά συμφέροντα και ο εναγκαλισμός του κράτους με τους επιχειρηματίες στο χώρο του Πολιτισμού περιορίζει και δεσμεύει καταστροφικά την καλλιτεχνική δραστηριότητα, είναι μακριά και έξω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες στον πολιτισμό.

Ο Πολιτισμός και η Ιστορία του είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο της αυτογνωσίας κάθε λαού. Απαιτούμε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του λαού, των λαϊκών στρωμάτων στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες, στα θέατρα, στις πινακοθήκες, στις συναυλίες και γενικότερα στην πολιτιστική δραστηριότητα. Να καθιερωθεί φθηνό εισιτήριο και δωρεάν είσοδος για τους νέους και τους ανέργους, να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για τους καλλιτέχνες και να επανέλθει η δωρεάν είσοδος για όλο το λαό μια μέρα την εβδομάδα, στα πλαίσια της ανάγκης για την ανάπτυξη της μόρφωσης όλων, ιδιαίτερα των νέων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ