Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Παρέμβαση για τις συγκοινωνίες στην Αίγινα

Συζήτηση στο συμβούλιο και για την παράδοση υδάτινων πόρων στο κεφάλαιο

Eurokinissi

Συζήτηση για το θέμα της διακοπής των δρομολογίων ΚΤΕΛ στην Αίγινα -το νησί δε διαθέτει αστικές συγκοινωνίες- που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία όσο και στους κατοίκους για την κάλυψη των μετακινήσεών τους, πραγματοποιήθηκε προχτές στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Το θέμα έφεραν στο συμβούλιο -εκτός ημερήσιας διάταξης- οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ και στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η διακοπή δρομολογίων του ΚΤΕΛ στην Αίγινα έχει δημιουργήσει σοβαρές δυσκολίες στους μαθητές και τους κατοίκους του νησιού. Η οικονομική επιβάρυνση είναι τεράστια ενώ δε λείπουν και οι κίνδυνοι αύξησης ατυχημάτων, ειδικά των μαθητών, που αναγκάζονται να πάνε στο σχολείο με ποδήλατο, διασχίζοντας τους δρόμους του νησιού. Ο ιδιοκτήτης του ΚΤΕΛ επιδοτείται από το κράτος και δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι ολόκληρου νησιού να κρέμονται από τις διαθέσεις του κάθε ιδιώτη.

Είναι προφανές ότι άμεσα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού. Η επέκταση των αστικών συγκοινωνιών που είναι η μόνη λύση φυσικά δεν αφορά μόνο την Αίγινα αλλά και άλλες περιοχές της Αττικής όπως στην περιοχή Μεσογείων Λαυρεωτικής όπου οι κάτοικοι είναι έρμαια του ΚΤΕΛ με τα μειωμένα δρομολόγια κι αναγκάζονται να πληρώσουν πανάκριβο εισιτήριο. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει την ανάγκη οριστικής λύσης του προβλήματος με τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Μεταφορών, όχι μόνο στην Αίγινα αλλά συνολικά, που θα προτάσσει την ασφαλή μεταφορά κι όχι το κέρδος».

Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Κατσικάρης, αντιπεριφερειάρχης Αττικής, εμφανίστηκε να κατανοεί τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί κι ανέφερε πως αναμένονται να λυθούν στο επόμενο διάστημα, με πιο πιθανή λύση αυτή της ανάθεσης των δρομολογίων στην ΕΘΕΛ επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν διαδικαστικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Βέβαια, δεν απέφυγε να δώσει συνέχεια, στο παιχνίδι με το «μπαλάκι» των ευθυνών για τα χρήματα της επιδότησης των ΚΤΕΛ που εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα, με τη μεν κυβέρνηση να μεταθέτει το πρόβλημα στους δήμους και τις περιφέρειες και εκείνες με τη σειρά τους να επιστρέφουν αυτή την ευθύνη.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα

Νωρίτερα, στο βασικό θέμα της Ημερήσιας Διάταξης που έχει σχέση με τη γνωμοδότηση επί των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών των Υδατικών διαμερισμάτων Αττικής, το οποίο καταψήφισαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ, αναδείχθηκε το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης και της ΕΕ για την αξιοποίηση του νερού, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά παράδοση ενός ακόμη πεδίου για επιχειρηματική δραστηριότητα.

Οπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Αλεξάνδρα Μπαλού, μετά και την παρουσίαση του θέματος του εισηγητή από την Περιφέρεια, «υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της κυβέρνησης και της Περιφέρειας με την Οδηγία - Πλαίσιο της ΕΕ για τους υδάτινους πόρους που προωθούν την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού. Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης και της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή τρικομματική συγκυβέρνηση. Πρόκειται για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, όπου το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, η γη, οι δασικές εκτάσεις αποτελούν εμπορεύματα.

Στην πραγματικότητα, με το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος και της καλής κατάστασης των υδατικών σωμάτων, μεθοδεύεται η αύξηση της τιμολόγησης του νερού, τόσο για τα λαϊκά στρώματα που το χρησιμοποιούν για οικιακή κατανάλωση, όσο και τους μικρομεσαίους αγρότες που το χρησιμοποιούν για άρδευση.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού θα μπορεί να κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ