Πέμπτη 31 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΙΨΟΙ
Ιατρική διάγνωση μέσω τηλεφώνου!

Συσπειρώνονται και συντονίζονται οι κάτοικοι μπροστά στις «μεσαιωνικές» καταστάσεις

Τη φωνή τους για στελέχωση των υγειονομικών μονάδων με προσωπικό και υλικά ενώνουν οι κάτοικοι των Λειψών μαζί με τους νησιώτες σε Λέρο και Πάτμο, προειδοποιώντας πως η ζωή των ίδιων και των παιδιών τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η Λαϊκή Συνέλευση των κατοίκων των Λειψών και το κείμενο που υπέγραψαν 555 άτομα αποτυπώνει ένα σύγχρονο «Μεσαίωνα», καταστάσεις που είναι αδιανόητες τον 21ο αιώνα με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας: «Οι ελλείψεις σε αντιδραστήρια έχουν σαν αποτέλεσμα να μη γίνονται ούτε ορισμένες απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις - γενική αίματος, γενική ούρων, ακτινογραφίες, απλές βιοχημικές εξετάσεις. Η αξιολόγηση ενός επείγοντος περιστατικού γίνεται μόνο μέσα από το ακουστικό!».

Η Λαϊκή Συνέλευση την περασμένη βδομάδα στους Λειψούς κατέληξε στην αγωνιστική διεκδικητική παρέμβαση των κατοίκων για τις σύγχρονες ανάγκες τους, καθώς με τις συνεχείς περικοπές δαπανών και στον τομέα της Υγείας, το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ) Λειψών καταρρέει. Οπως αναφέρεται στην καταγγελία των κατοίκων, «συχνά καλούνται να μετακινηθούν οι γιατροί του ΠΠΙ σε άλλες δομές Υγείας, για την κάλυψη αναγκών. Πρόσφατο παράδειγμα η μετακίνηση του παθολόγου του νησιού για ένα μήνα στο Νοσοκομείο της Λέρου, με αποτέλεσμα σε περίπτωση διακομιδής ασθενούς με συνοδεία ιατρού, το νησί να μένει χωρίς γιατρό (όταν υπάρχει μόνο ένας)». Επίσης, το νησί δεν έχει παιδίατρο.

Λείπουν φάρμακα, αναλώσιμα υλικά, ακόμη και πετρέλαιο για τη γεννήτρια του ιατρείου, που είναι απαραίτητη λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος. Αυτό δυσχεραίνει «το έργο των γιατρών και πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή των ασθενών, ελλείψεις που η κάλυψή τους τις περισσότερες φορές επαφίεται σε χορηγίες ιδιωτών». Και μάλιστα τη στιγμή που «στο ΠΠΙ υπάρχει εξοπλισμός για παραϊατρικές εξετάσεις, ο οποίος σκουριάζει λόγω έλλειψης προσωπικού, εγκαταστάσεων, αντιδραστηρίων. Το ακτινολογικό π.χ. δε δούλεψε ποτέ. Το ίδιο και ο βιοχημικός αναλυτής και ο αναλυτής αερίων αίματος». Οι κάτοικοι επιβαρύνονται με έξοδα μετακινήσεων (εισιτήρια, κόστος διαμονής κ.ά.) σε άλλες δομές Υγείας, όποτε οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

«Εμείς, οι κάτοικοι των Λειψών, που αντιμετωπίζουμε όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα, αρνούμαστε να αφεθούν οι ζωές μας στην τύχη. Καταδικάζουμε την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και καλούμε σε διαρκή αγώνα και προσπάθεια για ανατροπή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί και στον τομέα της Υγείας και θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή. Θεωρούμε ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», καταλήγει το ψήφισμα. Οι κάτοικοι διεκδικούν, ανάμεσα σε άλλα:

  • Να στελεχωθεί το ΠΠΙ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να καλυφθούν άμεσα, με ευθύνη του κράτους, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και να μην εξαρτώνται οι κάτοικοι από τη χορήγηση δωρεών.
  • Σε περίπτωση διακομιδής έκτακτου περιστατικού, η διακομιδή να γίνεται άμεσα και να μη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και, αφ' ετέρου, να μη μένει το νησί ακάλυπτο από γιατρό.
  • Καταβολή των δεδουλευμένων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και όλων των οφειλών του ΕΟΠΥΥ.
  • Κρατική μέριμνα προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ειδικοτήτων, όπως οδοντιατρική, γυναικολογικός και ορθοπεδικός έλεγχος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ