Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στα μέτρα απαντάμε ταξικά - το σχέδιο «Αθηνά» να μείνει στα χαρτιά

Νέο μαχητικό συλλαλητήριο και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με ενδιάμεση στάση στο σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη», εκεί όπου σήμερα είναι μαθητές οι αυριανοί σπουδαστές του ΤΕΙ, πραγματοποίησαν χτες οι επιτροπές αγώνα του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στο σχέδιο «ΑΘηνά».

Στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν μαζικά σπουδαστές από τις επιτροπές αγώνα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έκτακτοι εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπεία σπουδαστών του ΤΕΙ Σερρών και φοιτητές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ.

Μίλησε ο Κώστας Κοτρόγιαννος, από την επιτροπή αγώνα της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο «ΑΘηνά» πρέπει να καταργηθεί πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους σπουδαστές για να δώσει ξεκάθαρη απάντηση και σε όσους θέλουν να τους υποτάξουν στη λογική της συναίνεσης και της υποταγής. «Πρέπει να απομονώσουμε τις δυνάμεις που θέλουν αυτή την οργή των σπουδαστών να την ελέγξουν για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται σε όλη την κλίμακα της κοινωνίας με θύματα τους γονείς μας, αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους. Γι' αυτό πρέπει οι φωνές μας να ενώνονται στους δρόμους και όχι μόνο στα τραπεζάκια συζητήσεων», είπε.

Χαιρετίζοντας τον αγώνα των σπουδαστών ο Λεωνίδας Στολτίδης, στέλεχος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης ΠΑΜΕ, σημείωσε: «Το σχέδιο "Αθηνά" όπως και κάθε άλλο σχέδιο της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων. Αρωγοί σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι συμβιβασμένες εργοδοτικές - κυβερνητικές δυνάμεις και στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στους χώρους εργασίας. Οι φοιτητές, οι εργάτες, όλα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαντήσουμε συγκροτώντας ενιαίο μέτωπο, λαϊκή συμμαχία, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το σχολικό συγκρότημα του «Ευκλείδη» όπου στεγάζονται ΕΠΑΛ. Οι σπουδαστές έφτασαν στον «Ευκλείδη» και ζήτησαν από το διευθυντή να ενημερώσουν τους μαθητές για τα σχέδια που προωθεί η κυβέρνηση για τα ΤΕΙ. Ο διευθυντής αρνήθηκε, και κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει την πορεία των σπουδαστών. Ομως το κάλεσμα έφτασε στους μαθητές μέσα από τα συνθήματα. Τελικά οι μαθητές άφησαν το μάθημα και ενώθηκαν με τους σπουδαστές και όλοι μαζί στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης. Με τα πανό και φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Τέρμα πια στην κοροϊδία, Ενιαία Ανώτατη Δωρεάν Παιδεία», «Στα μέτρα απαντάμε ταξικά, το σχέδιο "Αθηνά" να μείνει στα χαρτιά», πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τη Δευτέρα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» με νέα μαζική συγκέντρωση στις 2 το μεσημέρι έξω από το Δημαρχείο και παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, με ομόφωνο ψήφισμά του εκφράζει τη συμπαράστασή τους στον αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων και απαιτεί: «Αμεση απόσυρση του σχεδίου "Αθηνά", καμία μεταφορά ή κατάργηση τμημάτων από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καμία απώλεια θέσεων εργασίας διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, να μην αποκλειστεί από την εκπαίδευση κανένας φοιτητής - σπουδαστής για οικονομικούς λόγους».

Καταλήψεις για το σχέδιο «Αθηνά» πραγματοποιούν σπουδαστές στο ΤΕΙ Καστοριάς και στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ