Κυριακή 17 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
Οι μεγάλες πνευματικές φυσιογνωμίες και το σκάκι

Νικόλας Σφήκας: «...Δεν θα εγκατέλειπε ποτέ το σκάκι για τη ζωγραφική ή το αντίθετο, όπως ο κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος Μαρσέλ Ντυσάν που άφησε τη ζωγραφική για τα ασπρόμαυρα τετράγωνα...»
Νικόλας Σφήκας: «...Δεν θα εγκατέλειπε ποτέ το σκάκι για τη ζωγραφική ή το αντίθετο, όπως ο κορυφαίος Γάλλος ζωγράφος Μαρσέλ Ντυσάν που άφησε τη ζωγραφική για τα ασπρόμαυρα τετράγωνα...»
Σήμερα φιλοξενούμε τη σκακιστική στήλη του «Οδηγητή» (φύλλο Νοέμβρη 2012) την εφημερίδα της ΚΝΕ, την επιμέλεια της οποίας έχει ο γνωστός σκακιστής Μάρκος Ηλιάδης.

Είναι γνωστό πως το σκάκι γοήτευε πάντα τους ανθρώπους που αγαπούν τη μόρφωση, τον πολιτισμό και γενικότερα τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο περνούν με ευχαρίστηση τις ελεύθερες ώρες τους επάνω στα «64» τετράγωνα. Ανάμεσά τους δε θα μπορούσαν να λείπουν ορισμένες από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες όλων των εποχών: Οι φιλόσοφοι της Αναγέννησης Ντενίς Ντιντερό και Ζαν Ζακ Ρουσώ, οι μεγάλοι ρομαντικοί λογοτέχνες Βόλφγκανγκ Γκαίτε και Ερικ Σίλερ, οι σπουδαιότεροι της προεπαναστατικής ρωσικής λογοτεχνίας Ιβάν Τουργκένιεφ, Λέων Τολστόι και Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, οι κορυφαίοι μουσουργοί Φρεντερίκ Σοπέν, Ρίτσαρντ Στράους και Σεργκέι Προκόφιεφ, αλλά και οι πρωτοπόροι επιστήμονες Νικολά Τέσλα, Ντμίτρι Μεντελέγιεφ και Αλμπερτ Αϊνστάιν είναι μόνο λίγες από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές ή επιστημονικές προσωπικότητες που αγάπησαν με πάθος το σκάκι αφιερώνοντάς του πολύ συχνά τις ώρες της ξεκούρασής τους.

Με μια «διάσημη» παρτίδα θα ασχοληθούμε στο επόμενο φύλλο του «Ρ». Πρόκειται βέβαια για αναμέτρηση (Τολστόι - Ιβκοβ - 1900) με λάθη παρά το υψηλό πνευματικό επίπεδο των δημιουργών τους. Κάτι τέτοιο ίσως να φαίνεται παράδοξο, ωστόσο πρέπει να είναι σαφές πως η «διάνοια» ενός μεγάλου καλλιτέχνη ή επιστήμονα σε καμιά περίπτωση δε συνοδεύεται αυτόματα με υψηλές επιδόσεις σ' ένα πεδίο τόσο αχανές, όσο το σκάκι. Αλλωστε, η διεξοδική μελέτη της σκακιστικής θεωρίας θα μπορούσε να συγκριθεί άνετα με την κατάκτηση μιας επιστήμης και μάλιστα πολύ απαιτητικής. Δεν έχει κανείς παρά να αναλογιστεί, ανάμεσα στα τόσα στοιχεία, τις 50.000 τίτλων που κατ' εκτίμηση αριθμεί πλέον η παγκόσμια σκακιστική βιβλιογραφία, ή το γεγονός ότι στα τελευταία 120 χρόνια, περίπου, που έχει καθιερωθεί ο ανώτερος σκακιστικός τίτλος του G.M., οι σκακιστές που κατάφεραν να τον κατακτήσουν δεν ξεπερνούν τους 1.900...

(Συνεχίζεται)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ