Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Η πολιτική εμπορευματοποίησης γεννά τα προβλήματά του

Στην ολοκληρωτική του απαξίωση και αδυναμία να ανταποκριθεί στον πολύ σημαντικό του ρόλο, οδηγεί η διαχρονική αντιδραστική πολιτική στον Πολιτισμό, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του YΠΠΟ που διαχειρίζεται τα πωλητήρια και τα καφενεία στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και την παραγωγή αντιγράφων αρχαίων αντικειμένων, και με τα έσοδά του να τροφοδοτεί τις τεράστιες ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Προφανής στόχος αυτής της συνειδητής τακτικής, των κυβερνήσεων του δικομματισμού και της σημερινής συγκυβέρνησης σε συνεργασία με την «τρόικα» είναι η εφαρμογή και στο ΤΑΠΑ της στρατηγικής του κεφαλαίου για ολική ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Στρατηγική που προϋποθέτει την «υποχώρηση» του αστικού κράτους από τη διαχείριση σημαντικών και δυνάμει κερδοφόρων τομέων, όπως αυτού που διαχειρίζεται το ΤΑΠΑ και την παραχώρησή τους σε ιδιώτες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η παραίτηση του προέδρου του ΤΑΠΑ, Δ. Δεληπέτρου, συνοδευόμενη από «εγκύκλιο» όπου «χαρτογραφούνται» τα σοβαρά προβλήματα του οργανισμού, χωρίς να αναφέρονται οι πραγματικές αιτίες.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος αναφέρει το μεγάλο χτύπημα στα οικονομικά του ΤΑΠΑ με το «κούρεμα» κατά 32 εκ. ευρώ των αποθεματικών του, ενώ ο οργανισμός «είχε κυριολεκτικά φορτωθεί με όλα τα πωλητήρια, που άκριτα και χωρίς καμία μελέτη είχε δημιουργήσει ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, που βρίσκεται υπό εκκαθάριση, με αποτέλεσμα να κρατάει σε λειτουργία μονάδες δημιουργημένες «εική και ως έτυχε» και με εποχικό προσωπικό.

Επισημαίνει την υποστελέχωση «σε σημείο ώστε αρκετές νευραλγικές υπηρεσίες να είναι μονοπρόσωπες», «τα εργαστήρια αποψιλωμένα και οι παραγωγές στο κατώτατο σημείο τους», «τα ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων υπολειτουργούσαν - άλλη «αμαρτωλή» υπόθεση που κληροδότησε στο ΤΑΠΑ ο ΟΠΕΠ», «τα έσοδα εκ των εισιτηρίων είχαν υποχωρήσει». Αναφέρει τη φορολογία στους «αρχαιογνωστικού περιεχομένου εκδοτικούς οίκους», με αποτέλεσμα να μην έρθει «ούτε ένα βιβλίο από αυτούς στα πωλητήρια του ΤΑΠΑ», ενώ έκλεισαν τα πωλητήρια στη στοά κάτω από τα γραφεία του ΤΑΠΑ που ανακαινίστηκαν το 2009. Κάνει, επίσης, τον απολογισμό της διοίκησής του (σ.σ. μόλις εξάμηνη) συμπεραίνοντας ότι το έργο του ΤΑΠΑ «δημοσιεύματα, εργαστήρια, πολιτιστικά προϊόντα,, πωλητήρια, έργα υποστήριξης αρχαιολογικών χώρων, οικονομική ενίσχυση αρχαιολογικών χώρων κ.λπ., δημιουργούν ένα αρμονικό σύνολο, τόσο θετικά λειτουργικό που, αν καταργούσε κάποιος το ΤΑΠ και ενέτασσε όλες τις δραστηριότητές του σε κάποιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού το αποτέλεσμα θα είναι αποθαρρυντικό και απογοητευτικό». Να προσθέσουμε ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα αν αυτό το έργο παραδοθεί σε ιδιώτες.

Νέος πρόεδρος του οργανισμού διορίστηκε ο Παναγιώτης Τζίνης, πρώην υπάλληλος του ΥΠΠΟ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μνημόνιο συνεργασίας» υπέρ του κεφαλαίου στον Τουρισμό (2013-11-21 00:00:00.0)
Κι άλλη αγοραία... «αξιοποίηση» (2012-09-12 00:00:00.0)
«Σκηνικό» για κέρδος η πολιτιστική κληρονομιά (2012-01-20 00:00:00.0)
Το ΤΑΠΑ θα «ταΐζει» πολλούς... (2008-09-18 00:00:00.0)
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ μεθόδευσαν την απαξίωσή του (2005-12-15 00:00:00.0)
Στους ιδιώτες και η παραγωγή αντιγράφων (2005-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ