Τετάρτη 13 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εμπειρία από τις κινητοποιήσεις στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»

Από την προχτεσινή μαζικότατη κινητοποίηση

MotionTeam

Από την προχτεσινή μαζικότατη κινητοποίηση
Σύμφωνα με την παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά», που δόθηκε την περασμένη βδομάδα στη δημοσιότητα, για το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης προβλέπεται να συγχωνευτούν ή να μετακινηθούν, προς Σέρρες και Φλώρινα, 9 τμήματα και 3 σχολές.

Από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης του σχεδίου ξεκίνησαν κινητοποιήσεις των σπουδαστών, των καθηγητών και του συνόλου των εργαζομένων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις φοιτητών σε πολλά από τα τμήματα για τα οποία προβλέπεται είτε να μετακινηθούν είτε να συγχωνευτούν με άλλα, όπου αποφασίστηκε η στήριξη της απόφασης του διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού του ιδρύματος για αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ επ' αόριστον. Η συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις συνελεύσεις ήταν μεγάλη, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, λόγω του αρνητικού συσχετισμού δύναμης (αυτοδυναμία της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια), δεν πραγματοποιούνται σχεδόν ποτέ και σε κανένα τμήμα Γενικές Συνελεύσεις. Σε επόμενο γύρο Γενικών Συνελεύσεων αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου την Τετάρτη 6/2. Το συλλαλητήριο είχε μαζικότητα, συμμετείχαν πάνω από 6.000 σπουδαστές, ενώ σε νέες Γενικές Συνελεύσεις αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Το ενδεχόμενο της μετακίνησης μιας σειράς τμημάτων σε άλλες πόλεις αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για χιλιάδες σπουδαστές, αφού ουσιαστικά η συντριπτική τους πλειοψηφία θα αναγκαστεί να διακόψει τις σπουδές της. Για πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, κινητοποιούνται με τέτοια μαζικότητα οι σπουδαστές του ΤΕΙ.

Η κατάσταση στο ίδρυμα

Χρειάζεται να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα:

Στο ΤΕΙ-Θ απουσιάζει κάθε μορφή συλλογικής οργάνωσης των σπουδαστών. Τα τελευταία χρόνια, με πρώτη ευθύνη της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, κυριαρχεί ο εκφυλισμός στα όργανα των σπουδαστικών συλλόγων. Γενικές Συνελεύσεις δε γίνονται ποτέ, οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων εκπροσώπησης των σπουδαστών αποτελούν προϊόν νοθείας. Η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ έχει στενούς δεσμούς με τα προεδρεία του ΤΕΙ, ασκεί βία και τρομοκρατία ενάντια στους σπουδαστές, με πρόσφατο παράδειγμα την επίθεση με μαχαίρι ενάντια σε μέλος της ΚΝΕ.

Πρόκειται για ένα ίδρυμα όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν υλοποιηθεί μια σειρά αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Εχει μειωθεί στο ελάχιστο το εκπαιδευτικό προσωπικό (απολύσεις έκτακτων καθηγητών, αλλαγές σε προγράμματα σπουδών, κόψιμο αποθεματικών, μειώσεις προϋπολογισμών κ.τ.λ.). Είναι χαρακτηριστικό πως το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πρώτα ιδρύματα πανελλαδικά που πραγματοποίησε εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίου Διοίκησης, εφαρμόζοντας και αυτήν την πλευρά του αντιδραστικού νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτές οι εκλογές έγιναν με την παρουσία Αστυνομίας έξω από το ίδρυμα και με μπράβους που είχε καλέσει η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα θα γίνουν σύμφωνα με το «γράμμα του νόμου». Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές ήταν και δύο καθηγητές που ανήκουν στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ΤΕΙ-Θ όλο το προηγούμενο διάστημα, πέρα από τις δυνάμεις του ΜΑΣ, δεν κουνιόταν φύλλο.

Με βάση αυτά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι πρόκειται για ένα χώρο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των σπουδαστών δεν έχει πείρα από αγώνες. Η παντελής απουσία συλλογικών οργάνων, σε συνδυασμό με την καλά οργανωμένη παρέμβαση της άρχουσας τάξης μέσα από την κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ και από καθηγητές - πλασιέ επιχειρήσεων, έχει συμβάλει ώστε ένα σημαντικό κομμάτι των σπουδαστών να «τσιμπάει» εύκολα στη λογική του «ακομμάτιστου» αγώνα και του «όλοι μαζί χωρίς σημαίες και χρώματα».

Προσπάθειες αποπροσανατολισμού

Στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων, που είναι ακόμα σε εξέλιξη, οι δυνάμεις της ΝΔ μέσα στο χώρο (ΔΑΠ - ΝΔΦΚ) αλλά και μερίδα των καθηγητών, έχουν ξεκάθαρο στόχο να μην ακουστεί κουβέντα για την ουσία του προβλήματος, να ενσωματώσουν τον αγώνα των σπουδαστών σε συντεχνιακά ζητήματα και να καθορίσουν στόχους πάλης που σε καμία περίπτωση δε βοηθούν στο να λυθεί το οξυμένο πρόβλημα που έχει προκύψει για χιλιάδες σπουδαστές.

Από την αρχή αυτού του αγώνα προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις η συζήτηση να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι από όλα τα ιδρύματα «χτυπιέται περισσότερο το ΤΕΙ-Θ», ότι το ΤΕΙ-Θ είναι ένα πρότυπο εκπαιδευτικού ιδρύματος με ιστορία, που παράγει σημαντικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, και σε αυτή τη βάση είναι ανήκουστο να μετακινηθούν τμήματα του ΤΕΙ-Θ στο ΤΕΙ Σερρών ή οπουδήποτε αλλού. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε ορισμένα τμήματα επικαλούνται, ως επιχείρημα, ότι τροφοδοτούν τις μεγάλες επιχειρήσεις με σημαντικό αριθμό πρακτικάριων σπουδαστών, δηλαδή με σπουδαστές που ουσιαστικά στο όνομα της πρακτικής τους άσκησης αναγκάζονται να δουλέψουν «τζάμπα». Μέσα από όλη αυτή την επιχειρηματολογία προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι ο βασικός στόχος πρέπει να είναι «το να πειστεί η κυβέρνηση ότι πράττει λάθος», «να αξιοποιήσουμε το διάστημα που δόθηκε ώστε να διεκδικήσουμε ότι αυτές οι πλευρές των αναδιαρθρώσεων θα γίνουν με ακαδημαϊκά κριτήρια». Δε λένε τίποτα για το πώς φτάσαμε ως εδώ, για τις αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων χρόνων που έστρωσαν το έδαφος για το σχέδιο «Αθηνά». Με αυτές συμφωνούν και τις εφαρμόζουν.

Αυτές οι δυνάμεις (ΔΑΠ και συγκεκριμένοι καθηγητές με πολιτική και κομματική ταυτότητα), ενιαία και συντονισμένα, έχουν φορέσει το μανδύα του «πολιτικά και κομματικά ανεξάρτητου», γυρνοβολάνε από σχολή σε σχολή μιλώντας σε όλους τους τόνους για την ανάγκη ενότητας της κοινότητας του ΤΕΙ-Θ, να φύγουν τα κόμματα και οι παρατάξεις έξω από το ΤΕΙ!

Η δράση των δυνάμεων του ΜΑΣ

Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ και της ΚΝΕ έχουν πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα των σπουδαστών. Εχουν δώσει όλες τους τις δυνάμεις εδώ και καιρό για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις και το σχέδιο «Αθηνά», για να πάρουν οι σπουδαστές την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.

Από την πρώτη στιγμή το ΜΑΣ σήκωσε την αντιπαράθεση με αυτές τις δυνάμεις τόσο σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά», όσο και τον προσανατολισμό, τα αιτήματα, τις μορφές πάλης και οργάνωσης των σπουδαστών. Κάλεσε από την αρχή τους σπουδαστές να απομονώσουν αυτούς που εδώ και τόσα χρόνια τους μαχαιρώνουν πισώπλατα. Κάνει προσπάθεια ώστε οι Γενικές Συνελεύσεις να υιοθετήσουν τη θέση για συνολική απόρριψη του σχεδίου «Αθηνά», για να μην πεταχτεί κανείς σπουδαστής εκτός σπουδών, να τελειώσουν όλοι απρόσκοπτα τις σπουδές τους, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος και δάσκαλος, για να ανοίξει ο δρόμος προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι λαϊκές ανάγκες της δωρεάν φοίτησης και της ακαδημαϊκής λειτουργίας.

Αναδείξαμε στους σπουδαστές τη σημασία της ενότητας. Με πρωτοβουλία του ΜΑΣ, δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από το ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ πήραν αποφάσεις αλληλεγγύης, συμμετείχαν στα συλλαλητήρια και τις κινητοποιήσεις. Στον αγώνα βρέθηκαν και μαθητές που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, όπως το 8ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους τόσο με τις καθημερινές τους παρεμβάσεις, όσο και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των σπουδαστών.

Καθοριστικό για την εξέλιξη αυτού του αγώνα θα είναι το κατά πόσον οι σπουδαστές θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν αρκεί απλά η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Είναι ζήτημα το πώς θα εξασφαλιστεί ότι η οργάνωση και το περιεχόμενο του αγώνα θα καθορίζονται από τους ίδιους τους σπουδαστές, οργανωμένα μέσα από τα συλλογικά όργανα, σε γραμμή ρήξης, που να εκφράζουν πραγματικά τις ανάγκες των φοιτητών, μακριά από «ανοιχτές συνελεύσεις» τύπου «πλατείας», πώς θα συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται πάλη ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και τους κάθε λογής εκφραστές της.


Τάσος ΜΑΜΑΛΟΥΓΚΑΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιοι είναι οι φελλοί τελικά... (2016-05-14 00:00:00.0)
Οι σπουδαστές των ΤΕΙ δεν δέχονται να είναι πελάτες, αυριανοί άνεργοι και φτηνοί εργάτες! (2013-04-02 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τους τραμπουκισμούς και τις αυθαιρεσίες της ΔΑΠ (2009-09-19 00:00:00.0)
Τραμπουκισμοί και ρουσφέτια... (2005-03-23 00:00:00.0)
Πλήγμα στο δημοκρατικό φρόνημα της πανεπιστημιακής κοινότητας (2002-10-10 00:00:00.0)
Τραμπούκικη επίθεση από τη ΔΑΠ (2001-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ