Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θέλουν ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Από τις εργασίες του Συνεδρίου

Eurokinissi

Από τις εργασίες του Συνεδρίου
Ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής που θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας σε βάρος κατακτήσεων και δικαιωμάτων του λαού, διεκδικούν οι περιφερειάρχες της χώρας. Το χτεσινό πρώτο συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που ολοκληρώνεται σήμερα, επιβεβαίωσε την κατεύθυνση που υπηρετεί γενικά η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, καθώς ως κεντρικό αίτημα τέθηκε η αναβάθμιση του ρόλου των περιφερειών στην προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων περιφερειακής σημασίας για την αξιοποίηση... ανάμεσα σε άλλα, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, όπως η πρωτογενής παραγωγή, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι νέες μορφές τουρισμού και ο ορυκτός πλούτος. Πεδία, δηλαδή, όπου επεκτείνεται η δράση του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό καθοριστικό ρόλο θα παίζει, κατά τους περιφερειάρχες, το ΕΣΠΑ, κονδύλια του οποίου διεκδικούν για την προώθηση της δήθεν "ανάπτυξης", όπως λέγεται η παράδοσή τους ουσιαστικά σε ιδιώτες, μέσω των ΣΔΙΤ ή των Συμβάσεων Παραχώρησης.

Προκειμένου για την επίτευξη του σκοπού αυτού, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Γ. Σγουρός ζήτησε τη στενότερη ουσιαστικά συνεργασία με το κεντρικό κράτος. Κάτι που του υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, λέγοντας ότι θα δημιουργηθεί Μόνιμη Διαρκής Επιτροπή συνεργασίας, με ενίσχυση του ρόλου του περιφερειάρχη. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είπε ότι προωθείται η ευελιξία στο χειρισμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ από τις Περιφέρειες και η ενίσχυσή τους με περισσότερες αρμοδιότητες. Κατά τα άλλα, ο Γ. Σγουρός ζήτησε ισότιμη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης στην εθνική προσπάθεια, στην παραπέρα δηλαδή εξαθλίωση του λαού και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Από κοντά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, ο οποίος παρέπεμψε σε αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, τα οποία - όπως είπε - μπορούν να αξιοποιηθούν για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα...

Τα... εύσημα για το σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» διεκδίκησε για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρός του, Ευ. Βενιζέλος, χαιρετίζοντας το συνέδριο. Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τη συγκυβέρνηση των τριών κομμάτων... και κάλεσε τους περιφερειάρχες να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε θέματα φτώχειας και ανεργίας, επιβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς καρατόμησης στοιχειωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, οι οποίες θα παρέχονται ως φιλανθρωπία για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων εξαθλίωσης. Η δε Σ. Σακοράφα, από το ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε εναντίον του Καλλικράτη, στη βασική κατεύθυνση του οποίου, ωστόσο, συμφωνούσε το κόμμα της, διατυπώνοντας επιμέρους διαφοροποιήσεις.

Την ανάγκη να κατοχυρώνεται ο διακριτός ρόλος των παρατάξεων σε σχέση με τα πεπραγμένα της ΕΝΠΕ υπογράμμισε, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Ν. Καραθανασόπουλος. Ακόμα, πρότεινε, το Σώμα να πάρει απόφαση, δεσμευτική για το προεδρείο, που να κατοχυρώνει την έκφραση των παρατάξεων. Αυτό με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα δεν κατοχυρώνεται, αφού προβλέπεται μόνο η τοποθέτηση συνέδρων και όχι των παρατάξεων, οδηγώντας έτσι σε μια ολοκληρωτική αντίληψη για τη λειτουργία του οργάνου της ΕΝΠΕ και των Γενικών της Συνελεύσεων. Αντίληψη που στελέχη της προωθούν όταν προτείνουν την κατάργηση των ξεχωριστών ψηφοδελτίων στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης.

Οι περιφέρειες πρωτοστατούν σε αντιλαϊκές ρυθμίσεις

Στην ομιλία του χτες το απόγευμα ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ανάμεσα σε άλλα ότι: «Το συνέδριο της ΕΝΠΕ διεξάγεται σε συνθήκες κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με ολομέτωπη επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα γενικότερα. Σε αυτό το περιβάλλον δραστηριοποιούνται οι περιφέρειες, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν ενεργητικό παράγοντα υλοποίησης αυτής της πολιτικής. Εξηγώντας, σημείωσε, ότι, ανάμεσα στα άλλα, στηρίζουν την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών για να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Διευκολύνουν μέσα από την έγκριση περιβαλλοντικών μελετών τα επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό, τις ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά, τις ανεμογεννήτριες. Συμβάλλουν στην πιο γρήγορη αλλαγή χρήσεων γης για να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια. Υπονομεύουν τον πρωτογενή τομέα, ξεκληρίζοντας τη μικρομεσαία αγροτιά».

«Βοηθάτε» - συνέχισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - «να επεκταθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα σε νέους τομείς, όπως οι προνοιακές δομές, η διαχείριση των απορριμμάτων και των υδάτινων πόρων, μέσω ΣΔΙΤ. Εργαλείο σε όλα αυτά, συμπλήρωσε, είναι το ΕΣΠΑ. Σχολίασε δε ότι η όλη συζήτηση για τη νέα προγραμματική περίοδο αφορά το ποιος θα έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των κονδυλίων και όχι το γεγονός ότι όλο το πακέτο θα πάει σε τομείς που εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. «Γιατί πρέπει να είναι προτεραιότητα τα πράσινα κτίρια ή τα προγράμματα ενεργειακής ασφάλειας των κτιρίων και όχι η αντισεισμική θωράκιση, σε μια μάλιστα σεισμογενή περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα;», «αναρωτήθηκε» ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Κατήγγειλε τέλος τις περιφέρειες ότι πρωτοστατούν σε αλλαγές σε εργασιακά ζητήματα, ενώ αποδέχονται τη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ