Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΣΠΑ
«Ατμομηχανή» καπιταλιστικής ανάπτυξης

Στη μετατροπή του Πολιτισμού ως αγοραίου «πλεονεκτήματος» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου στοχεύει το ΕΣΠΑ

Το ρόλο του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, χρηματοδοτικό «πακέτο» της ΕΕ) ως μηχανισμού εφαρμογής όλης της αντιδραστικής και επικίνδυνης πολιτικής στον Πολιτισμό επιβεβαίωσε χτεσινή ημερίδα του ΥΠΠΟ (νυν ΓΓ Πολιτισμού στο ενοποιημένο υπουργείο Παιδείας) με θέμα «Δράσεις τομέα Πολιτισμού στο ΕΣΠΑ - Πορεία υλοποίησης και μελλοντικές προοπτικές».

Η γγ του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, είπε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ στενή και παραγωγική συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας - Υποδομών - Μεταφορών και Δικτύων, ώστε ο Πολιτισμός να ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 - 2020». Η «ενσωμάτωση» αυτή επιχειρείται γιατί ο Πολιτισμός: «Συμβάλλει στη δημιουργία απασχόλησης. Προάγει την έξυπνη εξειδίκευση. Συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και της τουριστικής προσφοράς (...) Αποτελεί ισχυρό παράγοντα περιφερειακής ανάπτυξης». Δηλαδή, συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, μετατρεπόμενος εντελώς και κυριολεκτικά σε εμπόρευμα.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του ΕΣΠΑ ως μοναδικής χρηματοδοτικής πηγής για τον Πολιτισμό, η γγ του ΥΠΠΟ σκιαγράφησε τα οικονομικά του πολιτιστικού τομέα: «Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Το εθνικό σκέλος των Δημοσίων Επενδύσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένο και διαρκώς απειλούμενο με περικοπές. Το διαθέσιμο προσωπικό στις Υπηρεσίες είναι περιορισμένο, ενώ με την εφεδρεία, η Υπηρεσία έχασε σημαντικά στελέχη που άφησαν πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό». Ετσι το υπουργείο καλείται να υπηρετήσει την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη του σύγχρονου πολιτισμού «με εξαιρετικά περιορισμένους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους».

Ομως, η αγοραία αντίληψη κυριαρχεί: «Η μείωση της ζήτησης των πολιτιστικών αγαθών και των υπηρεσιών, των εσόδων από εισιτήρια και πωλητήρια του ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και στη σύγχρονη δημιουργία, συγκροτεί ένα ακόμη πιο ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο για τον πολιτισμό».

Για το ΕΣΠΑ ως «ατμομηχανή» της καπιταλιστικής ανάπτυξης ειπώθηκε: «Ας μην παραγνωρίζεται η θετική επίπτωση στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και στην απασχόληση στα έργα, μέσω εργολαβιών, που εκτελούνται από τις Αναστηλωτικές και Τεχνικές Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού. Το πρόγραμμα δημιουργίας νέων μουσειακών υποδομών, επισκευής και επέκτασης των υφισταμένων, το πρόγραμμα αναστήλωσης βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, αποκατάστασης των νεότερων μνημείων έχουν ενισχύσει έναν κρίσιμο τομέα της αγοράς. Πολλές εργοληπτικές εταιρείες περιμένουν με αγωνία τις προκηρύξεις των δικών μας Υπηρεσιών για να κινηθούν. Δίκην παραδείγματος αναφέρω τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων», που «υλοποιεί 24 έργα σε όλη την επικράτεια, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ»!

Σήμερα στο πολιτιστικό κομμάτι του ΕΣΠΑ είναι ενταγμένα 577 έργα, προϋπολογισμού 705,5 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ