Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε πρώτο πλάνο τα «παζαρέματα»

ΔΕΗ και ιδιώτες έθεσαν δημόσια τις «ατζέντες» τους ενόψει των αντιδραστικών αλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

«Εξορθολογισμός» και «προσαρμογή» είναι τα πιεστικά ζητούμενα, τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τους υπόλοιπους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, που περιμένουν την «απελευθέρωση» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και τις αντιδραστικές παρεμβάσεις - «αναδιαρθρώσεις» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να αυξήσουν και να σιγουρέψουν τα υπερκέρδη τους, σε βάρος των εργατικών οικογενειών. Η θετική τοποθέτηση- χτες στο ενεργειακό συνέδριο «Athens Energy Forum»- του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού αναφορικά με τις θέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για όλα αυτά τα ζητήματα συγκέντρωσε σε γενικές γραμμές και τη συναίνεση και εκπροσώπων των ιδιωτικών εταιρειών. Ωστόσο, αντιθέσεις εκδηλώθηκαν σε ό,τι αφορά τους μηχανισμούς ανάκτησης κόστους υπέρ των ιδιωτικών μονάδων και τα χρέη από τη «φούσκα» των ENERGA - HELLAS POWER, που οι ιδιώτες κρίνουν ότι η ΔΕΗ φρόντισε να τα μετακυλίσει αποκλειστικά σ' αυτούς.

Ο «εξορθολογισμός» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τον αξιώνουν οι ηλεκτρικές εταιρείες και τον επεξεργάζεται η ΡΑΕ, αλλά και η προσαρμογή της αγοράς στο ενιαίο ευρωπαϊκό μοντέλο, ήταν στο επίκεντρο της ομιλίας του Α. Ζερβού. Πρόκειται για επιλογές που ενισχύουν την κερδοφορία του ενεργειακού κεφαλαίου και επισπεύδουν ανακατατάξεις, με προϋπόθεση την πολύ μεγάλη, μεγαλύτερη από ποτέ, αλλά και ποικιλόμορφη επιβάρυνση των νοικοκυριών, με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες ως προς την πρόσβαση εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ συμφώνησε με τη δυνατότητα υλοποίησης δημοπρασιών λιγνιτικής ενέργειας, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ανάλογο -με αυτό της ΔΕΗ- ενεργειακό μείγμα και οι ηλεκτροπαραγωγοί που έχουν μονάδες φυσικού αερίου. Εθεσε ως προϋποθέσεις: Τον καθορισμό ελάχιστης τιμής, που θα καλύπτει πλήρως το κόστος παραγωγής και ένα εύλογο κέρδος για τη ΔΕΗ. Τη διοχέτευση της ηλεκτρικής ενέργειας στη λιανική, ανάλογα με τη διασπορά της ΔΕΗ σε κάθε Τάση.

Ζήτησε επίσης, τη σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού ανάκτησης μεταβλητού κόστους και την αναθεώρηση του μηχανισμού διασφάλισης επαρκούς ισχύος, που πριμοδοτούν τις άλλες εταιρείες. Ζήτησε την πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων, τη σύνδεση χονδρεμπορικής και λιανικής αγοράς, την αφαίρεση από τα τιμολόγια χρεώσεων υπέρ τρίτων (ΕΡΤ, δημοτικά τέλη).

Ο Μ. Πιγκέ, διευθύνων σύμβουλος της «Elpedison» τάχθηκε υπέρ της πραγματικής «απελευθέρωσης» τη αγοράς και των καθετοποιημένων επιχειρήσεων. Ο γενικός διευθυντής της PROTERGIA, Ν. Μπενρουμπής, ανέφερε ότι η αναθεώρηση των τιμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να προκύψει με συναινέσεις. Ο Γ. Κουτζούκος, πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται τα δίκτυα, πρότεινε διαδικασίες «fast track» για την αδειοδότηση των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Κάτι τέτοιο θα έβγαζε «εκτός μάχης» και τοπικές, περιβαλλοντικές αντιδράσεις για έργα που πρώτο στόχο έχουν να κερδίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι ηλεκτροπαραγωγοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ