Παρασκευή 1 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΥΜΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα παιδιά ένιωσαν να ταυτίζονται με τους ΕΠΟΝίτες

Με μαζική συμμετοχή των παιδιών, συνεχίζονται κάθε Κυριακή οι δραστηριότητες της ΚΝΕ για τα παιδιά, στην Τούμπα Θεσσαλονίκης. Την περασμένη Κυριακή, θέμα των δραστηριοτήτων ήταν η πρωτοπόρα δράση της ΕΠΟΝ, της οργάνωσης της νεολαίας που αγωνίστηκε στο πλευρό του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην Αντίσταση. Τα παιδιά έμαθαν πώς ζούσαν και αγωνίζονταν παιδιά της δικής τους ηλικίας, πώς στις δύσκολες και τρομακτικές συνθήκες του πολέμου κατάφερναν να βοηθούν τους αντάρτες, υπερνικώντας όλες τις δυσκολίες και το φόβο.

Το video που προβλήθηκε αλλά και η έκθεση φωτογραφίας με μικρούς ΕΠΟΝίτες, τα θρυλικά Αετόπουλα, «άνοιξαν» τη συζήτηση για τη γνωριμία με την Οργάνωση, τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι βοηθούσαν στον αγώνα για την ελευθερία. Ενα μικρό μάθημα Ιστορίας διαφορετικό από όλα τα άλλα! Εντύπωση προκάλεσε στους μικρούς φίλους ο όρκος των μαχητών της ΕΠΟΝ. Οι αξίες, για τις οποίες με αυταπάρνηση και πίστη πολεμούσαν, συγκίνησαν τους μαθητές. Στην πορεία τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις μικρές ομάδες. Καθεμιά από αυτές επέλεξε δύο ή τρία σημεία από το «Δωδεκάλογο» της ΕΠΟΝ. Τα παιδιά εμπνεύστηκαν από το θάρρος των μικρών αγωνιστών, με αποτέλεσμα να αποτυπώσουν, τελικά, στις ζωγραφιές τους ό,τι τους εντυπωσίασε από αυτά που έμαθαν, αλλά και τις σκέψεις τους για το μέλλον και τη δική τους ζωή.


Ηταν εντυπωσιακό, πώς τα παιδιά ταυτίστηκαν με τους ήρωες αυτούς που έβλεπαν στις φωτογραφίες. Είδαν τους εαυτούς τους να φωνάζουν μέσα από μεγάλα χωνιά, να μεταφέρουν γράμματα ή πολεμοφόδια, να κρύβονται στα βουνά. Το κυριότερο είναι πως η συζήτηση δημιούργησε προβληματισμό για το σήμερα. Χρειάζεται να αγωνιζόμαστε σήμερα; Εχουν όλα τα παιδιά σπίτι και φαγητό; Δεν πρέπει όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν ευτυχισμένα; Να πηγαίνουν σχολείο; Οι δημιουργίες των παιδιών στο τέλος έδωσαν την απάντηση.

Οι δραστηριότητες της ΚΝΕ για παιδιά συνεχίζονται αυτή την Κυριακή, στις 10 π.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας (Φίλωνος και Τυρολόης). Θέμα των δραστηριοτήτων αυτή τη βδομάδα είναι ο ρατσισμός, ενώ παράλληλα τα παιδιά θα ξεκινήσουν πρόβες για τη θεατρική παράσταση «Το χαρούμενο λιβάδι» της Φιλιώς Νικολούδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ