Κυριακή 3 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
φωτό 2

Σήμερα 24 Φλεβάρη 2013 κλείνουν 15 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος και αξέχαστος σύντροφος, πατέρας και παππούς ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ, ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ναυτεργατικού κινήματος.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΝΤΑΗ, φλογερού ΕΠΟΝίτη που εκτελέστηκε την Πρωτομαγιά στα 1955 στο Ηράκλειο της Κρήτης με τον περιβόητο νόμο περί κατασκοπείας, προσφέρουμε 250 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παγκρατίου.

Η συντρόφισσά τους Αθηνά,

τα παιδιά και τα εγγόνια

***

Στη μνήμη του ξαδέρφου μου ΦΛΑΟΥΝΑ ΗΛΙΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στο ΚΚΕ 20 ευρώ.

Λεμπέσης Παναγιώτης

***

4 φωτ.

Στη μνήμη των αγαπημένων μας συντρόφων: ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ.

Επίσης, στη μνήμη των τεσσάρων νεολαίων της Αντίστασης που σκότωσαν οι Γερμανοί το 1944: ΙΑΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΔΑΝΙΗΛΙΔΗ ΝΙΚΟΥ, ΚΑΖΑΝΕΡΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ και ΤΟΛΗ ΚΩΣΤΑ και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Δέσποινα Λάππα

***

φωτό 2

Στη μνήμη των αγαπημένων μας συντρόφων: ΝΙΚΟΥ ΒΑΒΟΥΔΗ (φωτ.), ΚΩΣΤΑ ΒΙΔΑΛΗ (φωτ.),

των γονιών μου: ΑΧΙΛΛΕΑ και ΜΑΡΩΣ

των θείων μου: ΓΙΩΡΓΟΥ και ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ, ΑΛΕΚΟΥ και ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΑΛΕΥΡΙΔΗ, ΙΩΒ και ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ και ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΔΑΜΙΔΗ, ΜΗΤΡΟΦΑΝΗ και ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΑΛΕΥΡΙΔΗ.

Επίσης, των εξαδέλφων μου: ΛΕΩΝΙΔΑ ΑΛΕΥΡΙΔΗ, ΤΖΕΝΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΛΕΥΡΙΔΗ, προσφέρω 100 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή».

Σάββας Ζευγαρόπουλος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Πανιωνίου

***

ΦΩΤ. 2

Στη μνήμη των γονιών μου, ΠΑΝΑΓΗ και ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΠΑΝΑΓΟΥ, από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας, της αδελφής μου ΘΕΑΝΩΣ ΠΑΝΑΓΟΥ (φωτ.), μαχήτριας του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το φθινόπωρο του 1949, μετά το τέλος των μαχών στο Γράμμο - Βίτσι. Και στη μνήμη της αδελφής μου ΓΙΑΣΕΜΗΣ (φωτ.), η οποία πέθανε στα 1992, του αδερφού μου ΕΥΘΥΜΗ, που πέθανε πριν 5 χρόνια, και στη μνήμη όλων όσοι έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τη λευτεριά της πατρίδας και για ένα καλύτερο μέλλον του λαού, προσφέρω 50 ευρώ στη ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΔΑΛΗΣ
Καλουδίτσα Πανάγου - Αντωνίου, αγωνίστρια της ΕΑ και του ΔΣΕ

***

φωτό 1

Στις 19.11.2012, «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, παππούς και σύντροφος, ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ (ΤΟΜΗΣ) ΤΖΕΛΛΟΣ, σε ηλικία 88 χρόνων. Γόνος πολυμελούς οικογένειας (με 8 παιδιά), με πατέρα εύπορο έμπορο και ιδιοκτήτη γης στη Ροδιανή Κοζάνης. Πατέρας και γιος εντάχθηκαν στο ΕΑΜικό κίνημα, ο ένας στην πόλη με τον Μητροπολίτη Κοζάνης ΙΩΑΚΕΙΜ στην επιτροπή του ΕΑΜ, κι ο άλλος με το ντουφέκι στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Το 1943, ο Αριστόδημος συνέχισε τη δράση του στις παράνομες οργανώσεις Θεσσαλονίκης και ο πατέρας του πιάστηκε και κλείστηκε στο Γεντί Κουλέ για την ΕΑΜική του δράση. Μέλος του ΚΚΕ από το τέλος της δεκαετίας του 1970, παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του, πιστός στην ιδεολογία, στους σκοπούς και στους αγώνες του.

Η οικογένειά του και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Κάτω Τούμπας, πρόσφεραν, αντί για στεφάνι, στη μνήμη του, 180 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

φωτο 4

Στη μνήμη των γονιών μου και των δύο αδελφών μου, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 100 ευρώ.

Ο πατέρας μου, ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, από την Παπαδού Ολυμπίας, συνειδητοποίησε το ρόλο που έπαιξαν οι ιμπεριαλιστές κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, στην οποία συμμετείχε επί δύο χρόνια. Οταν τέθηκε ζήτημα αντίστασης ενάντια στην τριπλή κατοχή, πρωτοπόρος οργάνωσε τους συνοικισμούς στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ αλλά και στο λαϊκό δικαστήριο κατά το οποίο επεδίωκε συμβιβασμό μεταξύ των αντιδίκων. Μετά το δημοψήφισμα του '46, έγιναν εναντίον του τρεις απόπειρες δολοφονίας από τους Χίτες, ώσπου τελικά τον συνέλαβαν μετά τη μάχη της Παπαδούς που διεξήχθη το 1948 μεταξύ Δημοκρατικού Στρατού και Χιτών και τον φυλάκισαν στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στην Πάτρα μέχρι που πέρασε κακουργιοδικείο το 1950 στην Τρίπολη και αθωώθηκε. Αφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Δεκέμβρη του 1977 χτυπημένος από την επάρατο, στα 77 του χρόνια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΝΤΑΗΣ
Η μάνα μου, ΜΑΡΙΓΩ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, άξια γυναίκα στη ζωή, στην οικογένεια, στην Αντίσταση. Κατά τον εμφύλιο με πέντε παιδιά εκπατρισμένα, αφού η ίδια έκανε στα κρατητήρια της Κρέσταινας το 1949 μαζί με το δυόμισι χρόνων γιο της, με τον άνδρα της στη φυλακή και το μεγάλο της γιο στο Δημοκρατικό Στρατό. Πέθανε στα 93 της χρόνια στις 15 Ιανουαρίου του 1995.

Ο ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, δεύτερος γιος τους, αδερφός μου, 13 χρόνων βρέθηκε να έχει τη φροντίδα των δύο μικρότερων αδερφών μας, καθώς εγώ βρισκόμουν στο Δημοκρατικό Στρατό, ο πατέρας μας στη φυλακή και η μητέρα μας στα κρατητήρια της Κρέσταινας. Φοιτητής, πήρε μέρος σε όλα τα λαϊκά κινήματα. Από το 1974 και μετά ψήφιζε πάντα ΚΚΕ και είχε το «Ριζοσπάστη» αγκαλιά. Αφησε την τελευταία του πνοή στις 13 Δεκεμβρίου 2007 χτυπημένος από την επάρατο.

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ (αδελφός μου) κλήθηκε επί χούντας να υπηρετήσει τη θητεία του. Του συστήσαμε να προσέχει γιατί θα τον ακολουθούσε ο φάκελός μας. Κατά το τέλος της θητείας του δεν άντεξε τις προκλήσεις, μέχρι που τον κάνανε σχιζοφρενή. Αρχισαν να τον αποσπούν από τάγμα σε τάγμα και από λόχο σε λόχο μέχρι που ήρθε η ώρα της απόλυσής του. Μαζί με το απολυτήριο έφερε μαζί του και τη σχιζοφρένεια. Επί 27 χρόνια μέσα στα ψυχιατρεία, τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στα 51 του χρόνια στο «Δρομοκαΐτειο» από ανακοπή καρδιάς το 1996.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Γιάννης Αναστόπουλος

***

φωτο 1

Στις 7 Μάρτη 2012, στα 65 της χρόνια, «έφυγε» από τη ζωή, τόσο νωρίς, η ΖΩΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ - ΠΟΛΙΖΑ.

Στη μνήμη της, ο αδελφός της Χρήστος Καλαμπούκας προσφέρει 80 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ιλισίων.

***

φωτό 2

Στη μνήμη του πατέρα μου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ και της μητέρας μου ΣΤΕΡΓΙΑΝΗΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ, το γένος Μητάκου, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ 80 ευρώ, μέσω ΚΟ Ιλισίων.

Ο γιος τους, Χρήστος Καλαμπούκας

***

φωτ. 1

Στη 1/10/2010 «έφυγε» από τη ζωή η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΡΝΑΚΗ, αετόπουλο της Εθνικής Αντίστασης και πιστή οπαδός του ΚΚΕ σε όλη της τη ζωή. Από νεαρή ηλικία ήταν πάντα παρούσα σε όλους τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Στη μνήμη της, προσφέρουμε στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Αγ. Παύλου 20 ευρώ.

Τα παιδιά της και τα εγγόνια της

***

φωτ. 1

Στην άσβεστη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΜΑΝΩΛΗ, πιστού οπαδού του ΚΚΕ, οι φίλοι του Θανάσης Γκόγκογλου και Θόδωρος Γηρούσης προσφέρουν 40 ευρώ, μέσω ΚΟ Ντεπώ Θεσ/κης για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Στις 31 Ιανουαρίου έφυγε από κοντά μας ο σύντροφος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ. Ο Γιώργος γεννήθηκε στο χωριό Κτισμένη της Καρδίτσας το 1928. Αντιστασιακός, ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ, παρασημοφορημένος με μετάλλιο ανδρείας. Το 1948 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη σπούδασε και δούλεψε δραστήρια για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, βραβεύτηκε επανειλημμένα για την προσφορά του στη σοσιαλιστική παραγωγή. Επαναπατρίστηκε το 1986 δουλεύοντας ως πολιτικός μηχανικός για ακόμα μια δεκαετία. Αταλάντευτο μέλος του κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή, πιστός στο κόμμα και το μαρξισμό - λενινισμό. Σύντροφε Γιώργο, η ζωή και η δράση σου είναι για μας παράδειγμα κομματικότητας, συνέπειας και μαχητικότητας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα στον οποίο αφιερώσεις όλη σου τη ζωή ακόμα πιο μαχητικά.

ΜΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ
ΜΟΥΛΑ ΜΑΡΙΑ
Η ΚΟ Αχαρνών Αγ. Παντελεήμονα όπου ανήκε, τον τιμά προσφέροντας, στη μνήμη του, 200 ευρώ στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ για την ενίσχυση του αγώνα μας.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μάνας και γιαγιάς, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, που έφυγε από τη ζωή πριν 40 μέρες, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

Τα παιδιά της, Μαριάνθη και Σπύρος, τα εγγόνια της

***

Ο σύντροφος Ηλίας Παπαδόγιαννης από το Λογγανίκο Λακωνίας, προσφέρει για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ. το ποσό των 200 ευρώ, στην μνήμη των:

Του αδελφού του ΕΥΘΥΜΙΟΥ, που σκοτώθηκε στις 8.3.1941 στο λόφο Λεκλ στο Αλβανικό μέτωπο.

Του αδελφού του ΓΙΑΝΝΗ, που πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, σαν πρόεδρος της κοινότητας Λογγανίκου. Για τη συμμετοχή του αυτή, υπέστη τα πάνδεινα (βασανιστήρια, φυλακές, εξορίες) και με κλονισμένη την υγεία του από ταλαιπωρίες πέθανε σε ηλικία 46 ετών το 1957.

Επίσης, της μητέρας του ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ που έζησε το δράμα και τις ταλαιπωρίες των παιδιών της, όπως και άλλες χιλιάδες Ελληνίδες ηρωίδες μητέρες.

***

φωτό 2

Στις 28 Φεβρουαρίου 2013 συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από το θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ ΜΟΥΛΑ και 33 χρόνια που «έφυγε» ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΟΥΛΑΣ, από το Ελληνοχώρι Εβρου, αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Ακόμα, στη μνήμη των παιδιών τους, ΝΙΚΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ και της μικρής ΒΕΤΑΣ, τα παιδιά τους, Ζωή, Αγγελική και Κάρμεν προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Ελληνοχωρίου Εβρου, 100 ευρώ με την υπόσχεση ότι δε θα τους ξεχάσουν ποτέ και θα τους έχουν πάντα στην καρδιά τους.

***

φωτό

Στις 4 Μάρτη 2013 συμπληρώνονται 9 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και παππού, ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λιούμη.

Η σύζυγος, Μαρία, τα παιδιά: Μπάμπης και Στράτος, τα εγγόνια.


ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΑΣΕΜΗ
ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΑΣΕΜΗ

ΠΑΝΑΓΟΥ ΘΕΑΝΩ
ΠΑΝΑΓΟΥ ΘΕΑΝΩ

Αρης Βελουχιώτης
Αρης Βελουχιώτης

ΜΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΜΟΥΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΜΑΡΙΓΩ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΓΩ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑΣ

ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ
ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Νίκος Βαβούδης
Νίκος Βαβούδης

ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ - ΠΟΛΙΖΑ ΖΩΗ
ΚΑΛΑΜΠΟΥΚΑ - ΠΟΛΙΖΑ ΖΩΗ

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ (ΤΟΜΗΣ) ΤΖΕΛΛΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΔΗΜΟΣ (ΤΟΜΗΣ) ΤΖΕΛΛΟΣ

ΔΑΡΝΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
ΔΑΡΝΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΗΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2014-12-21 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2014-02-02 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2014-01-12 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2013-12-18 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2009-10-02 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2005-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ