Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗΣ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ
Αμφιβολίες για την επιστροφή στόλου στη Μεσόγειο

Ο πρώην Αρχηγός των δυνάμεων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, ναύαρχος Βίκτορ Κράφτσενκο, δήλωσε πως εξεπλάγη από την είδηση που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Γενικό Επιτελείο της χώρας, σχετικά με την πρόθεση να επαναληφθεί από το 2015, μια μόνιμη ρωσική πολεμική παρουσία στη Μεσόγειο. Ο ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Interfax», πως ο ρωσικός πολεμικός στόλος δεν έχει σήμερα, ούτε θα έχει και στο άμεσο μέλλον αρκετά ετοιμοπόλεμα πλοία, ούτε ένα αξιόπιστο σημείο ανεφοδιασμού και τεχνικής υποστήριξης στη Μεσόγειο.

Ο Β. Κράφτσενκο, που ήταν και διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, χαρακτήρισε αυτές τις δηλώσεις περί επιστροφής στη Μεσόγειο ως «μεγάλα λόγια κι επιθυμίες, που δε στηρίζονται σε πραγματικά μέσα».

Ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το στόχο της μόνιμης ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεσόγειο, ενώ αναφερόμενος στη ρωσική βάση στο συριακό λιμάνι του Ταρτούς δήλωσε πως αυτή δεν έχει πλέον καμία σχέση με την εποχή που υπήρχε η ΕΣΣΔ, μιας και σήμερα είναι ένα «μικρό σημείο με μια μόνη προβλήτα. Ενώ όπως είναι γνωστό η κατάσταση στη Συρία, κάθε άλλο παρά σταθερή είναι».

Να σημειωθεί, πάντως, πως η ρωσική ηγεσία έχει εκπονήσει ένα μεγαλόπνοο εξοπλιστικό σχέδιο 20 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων, έως το 2020. Ωστόσο και γι' αυτό εκφράζονται, από ορισμένους Ρώσους στρατιωτικούς αναλυτές, σοβαρά ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι εφικτό να υλοποιηθεί.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ