Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Συνεχίζεται το «σίριαλ»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα παζάρια είναι σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για το τεχνητό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής λύσης για τη μείωση του ελλείμματος, που εμφανίζεται ως πρόσχημα για την προσχεδιασμένη περικοπή δημοσίων δαπανών που μπορεί να φτάσει και 85 δισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για τη νέα επίθεση του κεφαλαίου εναντίον των εργαζομένων και μια από τις πρώτες συνέπειες της εφαρμογής των αυτόματων περικοπών των δημοσίων δαπανών θα είναι ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, είτε σε πολιτειακό είτε σε ομοσπονδιακό επίπεδο, θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή μειωμένης εργασίας.

Το ζήτημα του καθορισμού του ελλείμματος είχε αποφασιστεί από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς να πάρει τρίμηνη παράταση και τώρα πλέον πρέπει να ολοκληρωθεί η συζήτηση. Οι περικοπές αφορούν τα λεγόμενα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία υποτίθεται ότι προασπίζονται οι Δημοκρατικοί, και τις δαπάνες για την άμυνα που υπερασπίζονται οι Ρεπουμπλικάνοι. Τα μέτρα δεν θα ισχύσουν ταυτόχρονα, σε ορίζοντα όμως μερικών μηνών -ως τα τέλη Σεπτέμβρη οπότε και λήγει το οικονομικό έτος 2013 και άρα ο προϋπολογισμός- χιλιάδες υπάλληλοι, συμβασιούχοι κυρίως, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται και να εργάζονται λιγότερες ημέρες.

Στο χορό των πιέσεων και το ΔΝΤ, που προειδοποίησε την Πέμπτη ότι θα μειώσει τις προοπτικές ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία αν πυροδοτηθούν οι αυτόματες περικοπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ