Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τραγωδία με θύματα πέντε φοιτητές στη Λάρισα

Δύο νέοι φοιτητές νεκροί και τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση από αναθυμιάσεις

Από τις αναθυμιάσεις μαγκαλιού, που άναψαν για να ζεσταθούν, καθώς χρήματα για πετρέλαιο δεν υπάρχουν στις φτωχές οικογένειές τους, βρήκαν το θάνατο δύο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας, ενώ άλλοι τρεις συνάδελφοί τους χαροπαλεύουν.

Νεκροί είναι ένας 21χρονος από την Εύβοια και ένας 22χρονος από τα Χανιά και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας δύο 22χρονοι από τα Χανιά και ένας 23χρονος από τα Γιάννενα.

Οι πέντε σπουδαστές είχαν συγκεντρωθεί προχτές σε μονοκατοικία που οι δύο έχουν νοικιάσει επί της οδού Παπαζαχαρίου στη συνοικία Φιλιππούπολη της Λάρισας και άναψαν φωτιά σε ένα πρόχειρο μαγκάλι από κομμένο θερμοσίφωνα για να ψήσουν, να φάνε και να ζεσταθούν. Φαίνεται, όμως, ότι τους πήρε ο ύπνος και, καθώς το μαγκάλι συνέχιζε να καίει, οι αναθυμιάσεις από μονοξείδιο του άνθρακα στον κλειστό χώρο του δωματίου προκάλεσαν το τραγικό γεγονός.

Η τραγωδία αποκαλύφτηκε μετά από κάποιες ώρες όταν συμφοιτήτρια των πέντε νεαρών, ειδοποιημένη από γονέα φοιτητή που ανησυχούσε επειδή δεν μπορούσε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το παιδί του, πήγε στο διαμέρισμα και, παίρνοντας τα κλειδιά από τη σπιτονοικοκυρά, άνοιξε την πόρτα του δωματίου.

Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, που μετέφερε τους φοιτητές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος των δύο, ενώ οι άλλοι τρεις μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού και του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Οπως δήλωσε στα ΜΜΕ η σπιτονοικοκυρά, οι οικογένειες των δύο φοιτητών, που είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα, ήταν φτωχές και όταν η ίδια ρώτησε τα παιδιά αν θα βάλουν, φέτος, πετρέλαιο, της απάντησαν όχι, λόγω οικονομικής αδυναμίας και πως θα προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλημα της θέρμανσης με άλλους, πιο οικονομικούς, τρόπους.

Η τραγωδία με τους πέντε φοιτητές έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι πίσω της και, ως ηθικός αυτουργός του εγκλήματος, βρίσκεται η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία οδηγεί τις λαϊκές οικογένειες στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Στη Λάρισα και σ' όλη τη Θεσσαλία εκδηλώνονται λαϊκές, αγωνιστικές αντιδράσεις για την καταγγελία αυτής της θανατηφόρας πολιτικής και των κάθε λογής διαχειριστών και υποστηρικτών της.

Χτες το απόγευμα, έγινε κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας από τη Λαϊκή Επιτροπή Ν. Λάρισας, μαζί με εργατικά συνδικάτα και άλλους φορείς. Αντίστοιχα στο Βόλο, η τοπική Γραμματεία του ΜΑΣ έκανε πικετοφορία στο Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Απαίτησή τους: Να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος, να καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα για τη θέρμανση, να εξασφαλιστούν δωρεάν και ασφαλής στέγαση, θέρμανση και ανθρώπινες συνθήκες σπουδών για όλους τους φοιτητές.

Πλήθος αντιδράσεων

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας επισημαίνει: «Δύο σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας δολοφονήθηκαν και άλλοι τρεις δίνουν τη μάχη για τη ζωή, από το εγκληματικό σύστημα των καπιταλιστών και την απάνθρωπη ταξική πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και της ΕΕ, που οδηγούν καθημερινά όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, όπως και τους 5 σπουδαστές, που για να ζεσταθούν αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μαγκάλι, με αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη που είχαν.

Η διοίκηση του ΕΚΛ καταγγέλλει αυτή τη βάρβαρη πολιτική και τους εκμεταλλευτές του λαού, οι οποίοι απομυζούν τον ιδρώτα του για να θησαυρίζουν μια χούφτα παράσιτα (βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες) και καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία να σταματήσουν να τους ανέχονται. Να οργανωθούν στα συνδικάτα και στον αγώνα, όχι μόνο για να φρενάρουμε αυτή τη βαρβαρότητα, που σπέρνει και το θάνατο, αλλά να τους ανατρέψουμε και να πάρουμε εμείς τον πλούτο, τα μέσα παραγωγής και την εξουσία που μας ανήκουν, για να δούμε άσπρη μέρα.

Τα αδικοχαμένα νιάτα ας γίνουν αφορμή για μαζική αφύπνιση και ξεσηκωμό εργαζομένων και νεολαίας».

Ανακοινώσεις εξέδωσαν ακόμα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Λάρισας, το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Λάρισας, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Γονέων Λάρισας και άλλοι φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ