Τρίτη 5 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Το νοσοκομείο - επιχείρηση σκοτώνει

Εδιωξαν από το «Αιγινήτειο» ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας επειδή έληξε η ασφάλισή του. Πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες με την ίδια ασθένεια

Παρέμβαση στην εφορία του νοσοκομείου «Αιγινήτειο» έκαναν χτες το πρωί ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, απαιτώντας να μην πετιούνται στο δρόμο ανασφάλιστοι και άποροι ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις.

Να θυμίσουμε πως την Πέμπτη 28 Φλεβάρη έδιωξαν ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας που είχε εισαχθεί για να κάνει τη θεραπεία του, επειδή έληγε η ασφαλιστική του κάλυψη και του είπαν να επανέλθει όταν την ανανεώσει. Με αφορμή αυτό το γεγονός, αποκαλύφθηκε ακόμα πως και οι ασφαλισμένοι για μια σειρά εξετάσεις που πρέπει να κάνουν ως νοσηλευόμενοι, στέλνονται ως πελάτες στα ιδιωτικά εργαστήρια. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια το «Αιγινήτειο» έχει πάψει να δέχεται ασθενείς με βιβλιάριο απορίας, τη στιγμή που τα περισσότερα περιστατικά του -κυρίως τα ψυχιατρικά- είναι άποροι. Ο αντιπρόεδρος της εφορίας του νοσοκομείου δεσμεύτηκε να απαντήσει τις επόμενες μέρες.

«Το νοσοκομείο - επιχείρηση σκοτώνει», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ και προσθέτει: «Τα νοσοκομεία φτιάχτηκαν και λειτουργούν από τον ιδρώτα και το αίμα του εργαζόμενου ελληνικού λαού. Συγκυβέρνηση, αυτή και η προηγούμενη, τρόικα και ΕΕ τα θέλουν να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και την Υγεία τη θέλουν σαν εμπόρευμα. Εκεί που υπάρχει κέρδος δεν υπάρχει προστασία της Υγείας».

Κινδυνεύουν ασθενείς κι εργαζόμενοι

Η λογική που φέρνει τους εργαζόμενους του νοσοκομείου απέναντι από τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να είναι «πελάτες» για να έχουν τη δουλειά τους, πέρα από απάνθρωπη είναι και στρεβλή. Καταρχήν, στο νοσοκομείο - επιχείρηση ούτε οι εργαζόμενοι είναι εξασφαλισμένοι, αφού για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα γίνονται περικοπές προσωπικού, συγχωνεύσεις τμημάτων κλπ. Αλλωστε, αν ένα νοσοκομείο δε «βγαίνει» μπορεί να κλείσει ή να συγχωνευτεί ως οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση. Επίσης, δε λέγεται πως «οι εργαζόμενοι, οι ασθενείς έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές με τη δουλειά τους, με τις εισφορές τους, με τους φόρους. Το κράτος έχει την υποχρέωση να παρέχει δημόσιες δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας σε όλο το λαό και βεβαίως στους ανάπηρους και τους χρόνιους πάσχοντες με βάση τις ανάγκες τους και τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας», υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ.

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, η Μαρία Αναγνωστούλη, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνη ανοσογενετικού εργαστηρίου στο «Αιγινήτειο», είπε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, πως το νοσοκομείο δεν μπορεί να παρέχει ακριβές θεραπείες λόγω της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης και αν το κάνει κινδυνεύει να κλείσει, όπως είχε κινδυνεύσει πριν από λίγα χρόνια.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, από τους περίπου 12.000 ασθενείς πολλοί πλέον είναι ανασφάλιστοι και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης αφού στα ΚΕΠΑ δίνεται ποσοστό αναπηρίας μόλις 35% (από 67%). «Με τις περικοπές του ΕΟΠΥΥ πληρώνουμε συμμετοχή στα διατροφικά σκευάσματα και άλλα φάρμακα για τα συνοδά προβλήματα υγείας περίπου 700 ευρώ το μήνα και 35 ευρώ για κάθε μαγνητική τομογραφία», είπε ο Γιάννης Θεοδωράκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ