Παρασκευή 8 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παραμένουν στα χέρια ενόπλων αντικαθεστωτικών που αυτοπροσδιορίζονται ως «ταξιαρχία του Γιαρμούκ» 21 κυανόκρανοι του ΟΗΕ που υπηρετούν στην ουδέτερη ζώνη στα υψώματα του Γκολάν ανάμεσα στο συριακό και κατεχόμενο, από το Ισραήλ, έδαφος. Οι ένοπλοι ανήρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο, όπου εμφανίζονται οι κυανόκρανοι - όλοι Φιλιππινέζοι σύμφωνα με τις πληροφορίες - να δηλώνουν ότι είναι καλά, αλλά και ότι «δεν απήχθησαν αλλά οι ένοπλοι προσπάθησαν να τους σώσουν από αεροπορικούς βομβαρδισμούς».

Αυτή είναι και η επωδός που χρησιμοποιούν οι ένοπλοι σε δεύτερο βίντεο που ανήρτησαν, αποφεύγοντας τις έντονες εκφράσεις περί απαγωγής, όπως είπαν αρχικώς την Τετάρτη. Υποστηρίζουν ότι «θα άφηναν άμεσα τους κυανόκρανους αλλά για να είναι σώοι θα πρέπει να απομακρυνθούν τα συριακά στρατεύματα από την περιοχή». Ο ΟΗΕ επανέλαβε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους ενόπλους και ότι σύντομα θα απελευθερωθούν οι κυανόκρανοι, ενώ ανάμειξη στις επαφές φαίνεται ότι έχει και η αντικαθεστωτική Συριακή Εθνική Συμμαχία.

Στο μεταξύ, οι συριακές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα χτες εικόνες ισραηλινών εργαλείων κατασκοπείας που εντόπισαν σε «διάφορες παραλιακές περιοχές». Οι εικόνες δείχνουν μηχανήματα που μοιάζουν με κάμερα και δορυφορικό πιάτο και φέρονται να ήταν κρυμμένα μέσα σε υλικό που μοιάζει με πέτρες. Παλιότερα, είχαν βρεθεί ανάλογα μηχανήματα και στο Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε σχόλιο. Τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Ασαντ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος το οποίο εξήρε για τη στάση του ενάντια στην τουρκική παρέμβαση στα εσωτερικά της Συρίας.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στη Συρία προκαλούν εκ νέου ένταση στο γειτονικό Λίβανο όπου θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η στάση του υπουργού Εξωτερικών στη Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου, όπου τελικά αποφασίστηκε να δοθεί στην Εθνική Συριακή Συμμαχία - εφόσον εκλέξει εκτελεστική επιτροπή που θα λειτουργεί ως κυβέρνηση - η έδρα της Συρίας μέχρι να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα, όπως επίσης εγκρίθηκε, και επισήμως, η δυνατότητα της οποιασδήποτε αραβικής χώρας να εξοπλίζει τους αντικαθεστωτικούς. Ο Λιβανέζος υπουργός, Αντνάν Μανσούρ, διαφώνησε, όπως και οι ομόλογοί του Αλγερίας και Ιράκ με αυτό, και αρχικώς είχε προτείνει να επανέλθει η συριακή ηγεσία στη θέση της «για να διευκολυνθεί η πολιτική μετάβαση». Η στάση αυτή δεν είχε αποφασιστεί από κοινού με τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν και τον πρωθυπουργό Μικάτι, οι οποίοι φέρονται να του ζητούν εξηγήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ