Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η ομηρία των κυανόκρανων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και σε ενόπλους αντικαθεστωτικούς, στο νότο της Συρίας, που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την «ταξιαρχία Γιαρμούκ», προκειμένου να απελευθερωθούν οι 21 κυανόκρανοι που έχουν απαχθεί από την Τετάρτη. Αν και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η απελευθέρωση των 21 θα γινόταν χτες το πρωί, τελικά οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο και άρχισαν εξαρχής. Οι ένοπλοι επιμένουν στην αρχική τους απαίτηση να αποχωρήσει από την ευρύτερη περιοχή του χωριού Τζάμλα ο συριακός στρατός.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, από την πλευρά των κατεχομένων Γκολάν, μεσολάβησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να απομακρυνθούν από απομονωμένο φυλάκιο κοντά στην περιοχή που έγινε η απαγωγή, άλλοι 8 κυανόκρανοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή πλευρά, εμπλεκόμενη πλέον αμεσότερα στους σχεδιασμούς και στις πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία, έχει καταθέσει και εγγράφως στον ΟΗΕ τις «ανησυχίες» της για την κλιμάκωση πολύ κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, αναφέρει τους όλμους που έχουν πλήξει το ισραηλινό έδαφος και αφήνει υπονοούμενα για ενδεχόμενο σύρραξης με τη «Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρξει μια «πρόκληση εκ μέρους της οργάνωσης».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο BBC, επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να πιέσει τον Ασαντ να παραιτηθεί, τόσο γιατί «ο ίδιος δεν πρόκειται να το κάνει και είναι ξεκάθαρο σε όσους μιλούν μαζί του» και δεύτερον γιατί θεωρεί ότι «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι Σύροι». Ο Λαβρόφ επιμένει στην αναγκαιότητα άμεσης έναρξης διαλόγου, με στόχο την πολιτική μετάβαση, στον οποίο δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις, και εξέφρασε ικανοποίηση εκτιμώντας ότι «τμήμα τουλάχιστον συριακής αντιπολίτευσης έχει αρχίσει να επεξεργάζεται αυτήν την προοπτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ