Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
KOΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ακυρώνονται τα σύμφωνα μη επίθεσης

Εντατικές είναι οι προκλητικές ασκήσεις του Νοτιοκορεατικού στρατού σε συνεργασία με τις ΗΠΑ
Εντατικές είναι οι προκλητικές ασκήσεις του Νοτιοκορεατικού στρατού σε συνεργασία με τις ΗΠΑ
ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Επικίνδυνα φορτίζεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έπειτα από τις νέες αυστηρές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της ΛΔ Κορέας με πρόσχημα την βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή της 12ης Φλεβάρη. Χτες, η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα σύμφωνα μη επίθεσης με τη γειτονική Ν. Κορέα, πως προχωρά στη διάλυση του συνδέσμου επαφών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Πανμουτζόμ και αναστέλλει τη λειτουργία της λεγόμενης «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής απευθείας επικοινωνίας των ηγεσιών αμφοτέρων χωρών.

Η εξέλιξη κρίνεται πολύ σοβαρή σε συνδυασμό και με την πρόβλεψη του εκπροσώπου του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών πως είναι πλέον «αναπόφευκτος ένας δεύτερος κορεατικός πόλεμος», 60 χρόνια μετά την εκεχειρία για τον τερματισμό του πρώτου (1950-53).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν επισκέφθηκε τις στρατιωτικές μονάδες της πρώτης γραμμής και ζήτησε από τους στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να «εξοντώσουν τον εχθρό» οποιαδήποτε στιγμή.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας Κιμ Μιν-σέοκ ανταπάντησε, εκτοξεύοντας απειλές ότι η Πιονγκγιανγκ «θα εξαφανισθεί από τη Γη με τη βούληση της ανθρωπότητας», σε περίπτωση που επιχειρήσει επίθεση κατά της Νότιας Κορέας.

Από τον πόλεμο δηλώσεων δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι ΗΠΑ που επωφελούνται από την αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο, εδραιώνοντας, με κάθε νέα κρίση τη θέση και τα συμφέροντά τους στην περιοχή... Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε χτες ότι η Ουάσιγκτον «έχει την ικανότητα» να προστατεύσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της έναντι οιασδήποτε απειλής.

Η απόφαση 2094 που εγκρίθηκε ομόφωνα την Πέμπτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - μετά τη στροφή των Κίνας και Ρωσίας - περιορίζει τις πηγές χρηματοδότησης των στρατιωτικών και βαλλιστικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ, επιδιώκει να θέσει υπό «επιτήρηση» Βορειοκορεάτες διπλωμάτες και εμπλουτίζει την υπάρχουσα μαύρη λίστα με νέα ονόματα ιδιωτών και εταιρειών, επιβάλλοντας το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πάντως, αργά προχτές βράδυ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρείται να κατέβουν οι τόνοι και να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις από τη συμφωνία της Μόσχας στις νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν και σχετίζονται με την ανάγκη να σταματήσουν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δίχως να επηρεάσουν τις ζωτικές ανάγκες του λαού της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ