Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Τονωτική «ένεση» 1 δισ. ευρώ στους επιχειρηματίες

Στήριξη με φτηνά δανεικά κεφάλαια και ρευστότητα πάνω από 1 δισ. ευρώ υπόσχεται για το 2013 στις μερίδες του κεφαλαίου (κατασκευαστικούς ομίλους, βιομηχάνους, μεγαλοξενοδόχους κ.ά.) η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), λεγόμενος και «επενδυτικός βραχίονας» της ΕΕ.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ΕΤΕπ, που συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, η έμφαση θα δοθεί στους οδικούς άξονες, σε αυτούς δηλαδή που έχουν αναλάβει να κατασκευάσουν και να εκμεταλλευτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου.

Στη 10ετία 2003 - 2012 η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ διαμορφώθηκε στα 13 δισ. ευρώ, κατά μέσο όρο από 1,1 δισ. ευρώ το χρόνο, εξέλιξη που στήριξε τις «επενδύσεις», διογκώνοντας τη συσσώρευση των καπιταλιστικών κερδών. Επιπλέον 2 δισ. ευρώ δόθηκαν το 2010, προκειμένου να αντικαταστήσουν τη λεγόμενη «εθνική συμμετοχή» στις «επενδύσεις» και το ξεκοκάλισμα από τους ιδιώτες των κοιναγορίτικων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, μπροστά στην αδυναμία και τον φόβο των τραπεζών να διοχετεύσουν δάνεια στους πελάτες τους - μεγαλοεπιχειρηματίες, οι μηχανισμοί της ΕΕ στέκονται πολύτιμοι αρωγοί τους.

Κατά το 2012 η EΤΕπ διοχέτευσε νέα δάνεια ύψους 52,2 δισ. ευρώ σε περισσότερες από 60 χώρες. Από το ποσό αυτό, 44,8 δισ. ευρώ αφορούν έργα στα κράτη της ΕΕ και 7,4 δισ. ευρώ σε άλλα κράτη και αγορές, που διασφαλίζουν ζωτικό χώρο για τα κοιναγορίτικα μονοπώλια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ