Τρίτη 12 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΕΑ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΕΗ
Με το κέρδος σε πρώτο πλάνο

Μια «ανάσα» πριν η συγκυβέρνηση ανακοινώσει επίσημα το σχέδιο περαιτέρω πολυτεμαχισμού και ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ -στη βάση της «μοιρασιάς» που ήδη έχουν συναποφασίσει οι κεφαλαιοκράτες μέσα και έξω από την ίδια την επιχείρηση- υπογράφτηκε και η σύμβαση για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «V» της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Η τελετή έγινε στην Πτολεμαΐδα το περασμένο Σάββατο, παρουσία -μεταξύ πολλών άλλων- του Πρέσβη της Ιαπωνίας και του Γερμανού πρόξενου της Θεσσαλονίκης. Η σύμβαση ανάμεσα στη ΔΕΗ και την ΤΕΡΝΑ ΑΕ, προβλέπει ότι θα δαπανηθούν 1.400 εκατ. ευρώ για μια σύγχρονη αντιρυπαντική μονάδα 660 MW.

Η νέα μονάδα προβάλλεται ως επίτευγμα υπέρ των... καταναλωτών, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί πρόσθετο εργαλείο για την κερδοφορία των μετόχων. Είναι χαρακτηριστική και η καταγγελία του Συνδικάτου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης: «Αυτό που χαρακτηρίζει αυτή την περίοδο, είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομίλους του μεγάλου κεφαλαίου για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στα πιο κερδοφόρα κομμάτια της επιχείρησης και φυσικά στα κέρδη. Ενα τέτοιο κομμάτι είναι και η υπό κατασκευή V μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».

Ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί, ΔΕΗ, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κυβέρνηση και τρόικα τα «έχουν βρει» μια χαρά για τις νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπεια τις διαδοχικές αυξήσεις που πλήττουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Αυτό δεν εμπόδισε τον επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβό να πει το Σάββατο ότι «μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, ήδη» η ΔΕΗ ολοκληρώνει τις μονάδες φυσικού αερίου σε Αλιβέρι και Μεγαλόπολη, τετραπλασίασε το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ολοκληρώνει το φράγμα του Ιλαρίωνα και κάνει περιβαλλοντικά έργα. Αυτό που δεν είπε είναι ότι πρόκειται για έργα που θα τα «χαρούν» αποκλειστικά οι μεγαλομέτοχοι.

Ενδεικτικά, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μ. Παπαγεωργίου, στην ομιλία του έκανε λόγο για «πολλαπλά οφέλη για τον Ελληνα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας», προσθέτοντας περιοριστικά: «Οφέλη που προκύπτουν από την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, και την ασφαλή απόσυρση παλαιών, ρυπογόνων, αντιοικονομικών μονάδων».

Ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης έκανε μια αναφορά στην ανάγκη χρήσης ΑΠΕ και εκσυγχρονισμού των λιγνιτικών μονάδων, ιδιαίτερη όμως, σημασία είχε η επισήμανσή του, «εκτιμούμε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για μη δημόσια ΔΕΗ, πριν η αγορά ισορροπήσει απελευθερωμένη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ