Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ανοχή οδηγεί μόνο στην καταστροφή

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η εκ περιτροπής εργασία, που προτείνει η εταιρεία προβλέπει απασχόληση τεσσάρων ημερών τη βδομάδα, που, επί της ουσίας, θα επιφέρει μείωση στους μισθούς πάνω από 18% που είχε προτείνει αρχικά, με τη μείωση να υπολογίζεται σε 20 με 22%». Αυτά επέλεξε να δηλώσει, σε προχτεσινή του συνέντευξη στο «Ράδιο Ενα», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» στη Μαγνησία. Επίσης, επέλεξε να σημειώσει ότι η εκ περιτροπής απασχόληση ανακοινώθηκε μετά την απόφαση της πρόσφατης συνέλευσης των εργαζομένων να μη δεχτούν τη μείωση κατά 18% του μισθού τους, για ακόμη δύο μήνες.

Βέβαια, κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος ότι η αποδοχή της μείωσης των μισθών θα απέτρεπε την εκ περιτροπής απασχόληση. Πότε η εμπειρία των εργατών έδειξε ότι η συνεργασία με την εργοδοσία, η ανοχή και η υπομονή στις αντεργατικές της αξιώσεις είχε θετικό αποτέλεσμα; Ποτέ. Ισα ίσα. Το αντίθετο επιβεβαιώνεται. Τα παραδείγματα αφθονούν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των εργατών της εταιρείας γυψοσανίδων «Rigips», στο Αιτωλικό: Το 2009, η εργοδοσία τους ζήτησε να δεχτούν τις διαθεσιμότητες που ζήτησε για να μη γίνουν απολύσεις. Οι εργάτες δέχτηκαν. Τελικά, έγιναν και διαθεσιμότητες και απολύσεις. Το 2011 ζήτησε από τους εργάτες να δεχτούν την περιτροπή εργασίας για να μη γίνουν απολύσεις. Τελικά έγιναν και τα δύο. Το 2012, επίσης, η εργοδοσία προχώρησε και σε εκ περιτροπής εργασία και σε νέες απολύσεις.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σήμερα, οι εργαζόμενοι μετρούν συνολική μείωση αποδοχών μέχρι και 60%, ενώ στο εργοστάσιο του Αιτωλικού έχουν μείνει σχεδόν οι μισοί σε σχέση με το 2009. Μάλιστα, πριν λίγο καιρό, η εταιρεία προχώρησε ξανά σε μονομερή επιβολή εκ περιτροπής εργασίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ