Τρίτη 3 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κλιμακώνεται η ένταση σταθερά και επικίνδυνα
  • Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί, σε δύο διαφορετικές μάχες σε Νάμπλους - Βηθλεέμ
  • Νέα δολοφονία ακριβείας στελέχους της «Τζιχάντ» στη Ράφα
  • Ενταση, συγκρούσεις και τραυματίες, ακόμη και μικρά παιδιά, σε όλα τα αυτόνομα εδάφη

Παλαιστίνιοι κοιτούν τρομαγμένοι τα συντρίμμια αυτοκινήτου, που βλήθηκε με ρουκέτα από ισραηλινό ελικόπτερο

Associated Press

Παλαιστίνιοι κοιτούν τρομαγμένοι τα συντρίμμια αυτοκινήτου, που βλήθηκε με ρουκέτα από ισραηλινό ελικόπτερο
ΒΗΘΛΕΕΜ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΦΑ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη μετά από ένα Σαββατοκύριακο, όπου κυριάρχησε η κλιμάκωση της βίας και η επέκταση των συγκρούσεων. Οι απώλειες αυξάνουν ώρα με την ώρα, οι δύο ηγεσίες επιμένουν στη σιωπή και το «λόγο» φαίνεται ότι έχουν λάβει κυρίως τα όπλα. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες άρχιζε, από τη Στοκχόλμη, μια μικρή περιοδεία στην ΕΕ, και ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα ετοιμαζόταν για την εβδομαδιαία επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν, χθες το μεσημέρι, στη Βηθλεέμ, όπου ο Ισραηλινός στρατός, με αφορμή το λιθοβολισμό από δύο Παλαιστινίους της στρατιωτικής φρουράς του Τάφου της Ραχήλ, άνοιξε πυρ εναντίον τους, αλλά βομβάρδισε με τεθωρακισμένα και τα δύο προσφυγικά στρατόπεδα της πόλης, Αΐντα και Αζα. Οι συγκρούσεις σύντομα επεκτάθηκαν. Οι τελευταίες πληροφορίες μιλούσαν για έναν Ισραηλινό στρατιώτη νεκρό και 9 Παλαιστινίους τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους δύο παιδιά, 7 και 8 ετών αντίστοιχα.

Λίγη ώρα νωρίτερα, παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Κεντουρίμ, νοτιοδυτικά της Νάμπλους, χωρίς να αναφερθούν απώλειες. Ταυτόχρονα, ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα έπλητταν με τρεις ρουκέτες σε δρόμο της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Μοχάμεντ Αμπντέλ Αλ, στέλεχος της «Τζιχάντ», με αποτέλεσμα ο ίδιος να σκοτωθεί και ο συνεπιβάτης του να τραυματιστεί σοβαρά.

Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε καν το γεγονός, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι πρόκειται για επαναφορά του συστήματος των «δολοφονιών ακριβείας», που δεν είχε χρησιμοποιηθεί από την ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τον Αριέλ Σαρόν και χαρακτήριζαν την ισραηλινή επίθεση «βλακώδη», γιατί οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση. Από την πλευρά της, η «Τζιχάντ», με ανακοίνωση, προειδοποιούσε ότι θα «πάρει την πρέπουσα εκδίκηση».

Η ένταση, τα επεισόδια και η βία χαρακτήρισαν και το προηγούμενο 24ωρο. Το βράδυ της Κυριακής, σφοδρή ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην περίμετρο ισραηλινού φυλακίου, έξω από την πόλη Νάμπλους κοντά στο χωριό Σάλεμ, όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι επιτέθηκαν στις ισραηλινές θέσεις. Κατά τη διάρκεια της μάχης, έχασε τη ζωή του ένας Ισραηλινός λοχίας, ενώ την ευθύνη για την επίθεση στο ισραηλινό φυλάκιο ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες της Επιστροφής», «για να εκδικηθεί τις δολοφονίες 5 Παλαιστινίων πολιτών, την περασμένη εβδομάδα σε συγκρούσεις». Ο ισραηλινός στρατός αμέσως μετά απέκλεισε ολοκληρωτικά το Σάλεμ, γύρω από το οποίο έσκαψε και τάφρους.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε τη σύλληψη 5 μελών της ειδικής φρουράς προστασίας του Γιάσερ Αραφάτ, «Force 17», κοντά σε ισραηλινό φυλάκιο στη Ραμάλα, επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς περί ανάμειξης των ανδρών της προσωπικής φρουράς του Αραφάτ σε σειρά αντι-ισραηλινών επιθέσεων. Η Παλαιστινιακή Αρχή απέφυγε να σχολιάσει, αν και παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η σύλληψη αυτή όξυνε περαιτέρω την κατάσταση.

Ενταση επικράτησε, την Κυριακή, και στη Χεβρώνα, όπου αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός με γκαζάκι κατέστρεψε ολοκληρωτικά παλαιστινιακό αρτοποιείο και τα παρακείμενα καταστήματα. Από την ισχυρότατη έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά 7 Ισραηλινοί αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή. Η ισραηλινή αστυνομία ανακάλυψε άλλους 7 εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους εξουδετέρωσε και επέρριψε την ευθύνη στους εβραίους εποίκους.

«Στους Παλαιστίνιους το βάρος της ευθύνης»

«Η βία και η τρομοκρατία είναι παγκόσμια αρρώστια και όχι περιφερειακό πρόβλημα της Μέσης Ανατολής». Με αυτά τα λόγια, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες περιέγραψε, με δηλώσεις του, την κατάσταση, κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την Σουηδέζα ομόλογό του, Αννα Λιντχ, και προεδρεύουσα της ΕΕ. Ο Πέρες, αν και επανέλαβε ότι οι Παλαιστίνιοι διατηρούν το δικαίωμά τους για ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, υπογράμμισε ότι «το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από τους ίδιους, γιατί δεν πρόκειται να επαναληφθεί καμία διαπραγμάτευση, αν δε σταματήσει πλήρως η βία», ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΕ έχει πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στις εξελίξεις.

Η Α. Λιντχ, από την άλλη, ξαναδήλωσε ότι η ΕΕ «θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία» και στο πλαίσιο των προσπαθειών της αυτών τόνισε ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στα αυτόνομα εδάφη και ανακοίνωσε την πραγματοποίηση, στις 11 Απριλίου, μιας πρώτης «οργανωτικής» διάσκεψης των δωρητών προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Πέρες θα συναντηθεί, επίσης, με τον Σουηδό πρωθυπουργό Γκέραν Πέρσον, τη νορβηγική ηγεσία, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και την Τετάρτη αναμένεται στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ