Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΧΑΪΑ
Κατακραυγή για το ναζιστικό χαιρετισμό σε τοπικό πρωτάθλημα

Ανακοίνωση - καταγγελία της Εδαφικής Αχτίδας του ΚΚΕ

Σφοδρές αντιδράσεις στην κοινωνία της Αχαΐας και όχι μόνο προκάλεσε ο ναζιστικός χαιρετισμός με τον οποίο πανηγύρισε το γκολ που πέτυχε ο ποδοσφαιριστής της Αστραπής Ψαροφαΐου, Σπύρος Σουγλερής, κατά τη διάρκεια αγώνα του τοπικού πρωταθλήματος Αχαΐας το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο της τοπικής ομάδας.

Ο ίδιος, σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, ανέφερε πως ο χαιρετισμός αυτός, που τον χαρακτήρισε (δήθεν) αρχαιοελληνικό, ήταν κίνηση συμπαράστασης προς τον πρώην παίχτη της ΑΕΚ Γιώργο Κατίδη που πριν από περίπου δύο βδομάδας, χαιρέτισε ναζιστικά σε νικητήριο γκολ της ΑΕΚ.

Σε ανακοίνωσή της η Εδαφική Αχτίδα Αχαΐας του ΚΚΕ καταγγέλλει την ενέργεια του Σπ. Σουγλερή και, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Η πράξη του, προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, των αθλητών που και στη χώρα μας πολέμησαν το ναζισμό, στάθηκαν ακόμη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα. Ειδικά στο νομό μας προσβάλλει τη μνήμη των εκατοντάδων θυμάτων του μπλόκου των Προσφυγικών στην Πάτρα με θύματα τότε νέους ανθρώπους, τα θύματα της σφαγής των Καλαβρύτων από τους φασίστες κατακτητές. Ο χαιρετισμός είναι ναζιστικός και όχι αρχαιοελληνικός, όπως με θράσος ισχυρίζεται ο ποδοσφαιριστής και οι χρυσαυγίτες ναζιστές, με τον σύγχρονο επικεφαλής τους στην Ελλάδα, Μιχαλολιάκο.

Καλούμε τους συναθλητές του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή, τους αθλητικούς φορείς, κάθε άνθρωπό που ασχολείται με τον αθλητισμό, συνολικά τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Αχαΐας, να καταδικάσουν, να απομονώσουν αυτές τις συμπεριφορές και τους φορείς που τις εκφράζουν. Να γνωρίσουν τη λαϊκή κατακραυγή! Καλούμε ειδικά την ΕΠΣ Αχαΐας, όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, να καταδικάσουν έμπρακτα αυτές τις φασιστικές συμπεριφορές, να πάρουν μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν».

«Απομονώνουμε το φασισμό»

Την απάντηση που του αξίζει πήρε ο -ανυπόληπτος κατά τα άλλα- Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Κεφαλονιάς Ιθάκης (ΣΠΠΚΙ) από την ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ. Ο εν λόγω Σύνδεσμος σε ανακοίνωσή του την περασμένη βδομάδα όχι μόνο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον Γιώργο Κατίδη αλλά τόνισε πως πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για την αθλούμενη νεολαία.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης σημειώνει πως «η Χρυσή Αυγή ενδεδυμένη με το μανδύα του ΣΠΠΚΙ, παραδίδει μαθήματα φασισμού με αφορμή την προκλητική ενέργεια του Γιώργου Κατίδη. Ωστόσο, ο ίδιος ο Αθλητισμός αναδεικνύει πανανθρώπινες αξίες και κυρίως αθλητές παντός χρώματος και φυλής, κάτι που ο φασισμός και ο ρατσισμός αντιμάχεται και μαχαιρώνει καθημερινά στα σώματα των κατατρεγμένων μεταναστών. Είναι απαραίτητο να απαντήσει ο λαός και η νεολαία με τον τρόπο που ιστορικά έχει απαντήσει στο φασισμό. Απομονώνουμε το φασισμό, ανατρέπουμε το σύστημα που τον γεννά!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ