Παρασκευή 29 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τις ρωσικές προτάσεις

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης από τις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντρες Φογκ Ρασμούσεν, ακόμα μια φορά υπογράμμισε πως το Νατοϊκό πυραυλικό σύστημα δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ δεν εκλαμβάνει πλέον τη Ρωσία ως απειλή, αλλά ως χώρα - εταίρο.

Ωστόσο, απέκλεισε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ενιαίου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας υπό την κοινή διοίκηση Ρωσίας και ΝΑΤΟ, όπως μεταξύ άλλων ζητά η Ρωσία, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο «δε θα είναι αποτελεσματικό». Ο ίδιος υποστήριξε πως «πρέπει να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας τα οποία θα μπορούσαν να συνεργάζονται στην καταπολέμηση των κοινών απειλών, να έχουν κέντρα αντιπυραυλικής άμυνας, να ανταλλάσσουν απαραίτητα στοιχεία, να κάνουν από κοινού αναλύσεις και αξιολογήσεις των βασικών προκλήσεων και να διεξάγουν ασκήσεις».

Από την πλευρά της η Ρωσία δεν είναι ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ότι το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας που δημιουργείται στρέφεται αποκλειστικά κατά του Ιράν και άλλων «απρόβλεπτων χωρών». Αντίθετα, εκτιμά πως το αμερικανο-νατοϊκό σύστημα πυραυλικής άμυνας αποσκοπεί στην εξασφάλιση της παγκόσμιας κυριαρχίας των ΗΠΑ και κυρίως στρέφεται εναντίον του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο Αντρες Φογκ Ρασμούσεν τόνισε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν ενδιαφέρεται για τη στρατιωτικοποίηση της Αρκτικής. «Δε θέλουμε τη στρατιωτικοποίηση της περιοχής και θεωρούμε ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν ειρηνικά, μέσω των διαπραγματεύσεων». Τέτοια θέματα, όπως είπε, είναι, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος, των κλιματικών αλλαγών, καθώς επίσης και της εξόρυξης των φυσικών πόρων της Αρκτικής. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με συγκεκριμένες ενέργειες του ΝΑΤΟ, όπως η διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων κι η προετοιμασία ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων, ικανών για δράση στις αντίξοες κλιματικά συνθήκες της Αρκτικής.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ