Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με αφορμή τη συζήτηση για το 1,5% για τον κινηματογράφο

Το τελευταίο διάστημα πύκνωσαν οι «συζητήσεις» για το 1,5% του τζίρου των τηλεοπτικών σταθμών που σύμφωνα με τη νομοθεσία όφειλαν να καταβάλουν υπέρ του κινηματογράφου. Αφορμή στάθηκε η εκδίκαση της προσφυγής που είχαν κάνει το 2006 στο 4ο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας οι διοικήσεις των σωματείων: Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, «Μικρό» Σωματείο για τη Διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους, Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο αποποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια τις ευθύνες του.

Εχοντας αναλάβει την ευθύνη να υπογράψω την προσφυγή που έγινε το 2006 ως πρόεδρος του σωματίου «Μικρό», θα ήθελα να διευκρινίσω τα παρακάτω:

Α) Ο «902 TV» έχει επανειλημμένα δηλώσει τη στήριξη και αποδοχή του αιτήματος των μαζικών φορέων για καταβολή του 1,5%, όπως άλλωστε και ο «Ριζοσπάστης» με σχετική αρθρογραφία την τελευταία δεκαπενταετία.

Β) Τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων δεν στρέφονταν κατά του «902 TV», που άλλωστε ήταν ελλειμματικός. Η προσφυγή έγινε κατά του ΕΣΡ για τη μη εφαρμογή του νόμου για το 1,5% που ενίσχυε την ελληνική κινηματογραφία από πλευράς των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, που ο τζίρος τους ανερχόταν σε εκατομμύρια ευρώ.

Γ) Το αστικό κράτος για να ενισχύσει ακόμα παραπάνω τα μεγάλα κανάλια και να διαφυλάξει τα κέρδη τους, το 2010 ψήφισε νόμο ταφόπλακα για τον κινηματογράφο (Ν. 3905/10) όπου γίνεται αναπροσαρμογή του 1,5%, στο 0,75% και μάλιστα όχι επί του ετήσιου τζίρου τους, αλλά επί των διαφημιστικών εσόδων τους. Το υπόλοιπο 0,75% αντιστοιχεί σε διαφημιστικό χρόνο!!!

Δ) Από την πλευρά μας ως σωματείο εξακολουθούμε να διεκδικούμε την απόδοση του ποσοστού από τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών για την ανάπτυξη του κινηματογράφου, αλλά και την επέκτασή του στις ταινίες μικρού μήκους, αίτημα που θεωρούμε ότι είναι μείζονος σημασίας για να υπάρξει ποιοτική ελληνική κινηματογραφία και όχι ταινίες ατραξιόν.


Κώστας ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μέλος του ΔΣ του «Μικρό» Σωματείου για τη διάδοση της Ταινίας Μικρού Μήκους


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ