Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Αγρια καταστολή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών

Ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ

Με διμοιρίες των ΜΑΤ, χρήση χημικών, χειροβομβίδων κρότου λάμψης και γκλομπς, αντιμετώπισαν χτες το μεσημέρι οι αρχές τη μαζική διαμαρτυρία μεταναστών για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου και την αδικαιολόγητη παράταση του χρόνου κράτησής τους. Σε αυτό κρατούνται περισσότεροι από 1.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά περιμένοντας την απέλαση από τη χώρα μας. Η αστυνομία συνέλαβε 47 άτομα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, 10 μετανάστες μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, προχτές το βράδυ δύο μετανάστες ανέβηκαν στην ταράτσα και απείλησαν πως θα πέσουν στο κενό. Μετά από διαβουλεύσεις πείστηκαν να αποχωρήσουν από την ταράτσα και να επιστρέψουν στο κατάλυμά τους. Ανάλογη απόπειρα είχε πραγματοποιηθεί από άλλους δύο μετανάστες πριν από δύο βδομάδες. Το πρωί της επόμενης μέρας, οι μετανάστες αντέδρασαν απέναντι σε αυτή την κατάσταση και ξεσηκώθηκαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και το δικαίωμά τους να εφοδιαστούν τα κατάλληλα έγγραφα για να φύγουν από τη χώρα.

Στο χώρο, μετά από λίγο, εμφανίστηκαν οι πρώτες αστυνομικές δυνάμεις. Κάποιοι από τους μετανάστες ανέβηκαν στην ταράτσα και πετούσαν κεραμίδια, ενώ άλλοι άναψαν φωτιές σε στρώματα. Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν με σφοδρότητα λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής που έσβησε τις μικρές εστίες φωτιάς που είχαν ξεσπάσει, και προχώρησαν σε αθρόες συλλήψεις. Σε βάρος τους -όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία- σχηματίστηκε «ποινική δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της αντίστασης, απείθειας, στάσης κρατουμένων, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμού, απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνων και απρόκλητων σωματικών βλαβών, διακεκριμένες φθορές, εξύβρισης και παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα».

Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρχών, οι άθλιες συνθήκες κράτησης σε συνδυασμό με τη μεγάλη σε διάρκεια παραμονή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς πότε θα αφεθούν ελεύθεροι και τα σοβαρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν για την υποβολή αιτήματος ασύλου, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση σε βάρος των μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα εδώ και λίγες μέρες αρκετοί μετανάστες προχώρησαν σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες κράτησης και την αδικαιολόγητη παράταση του χρόνου κράτησής τους από δέκα έως και 18 μήνες. Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο τρεις από αυτούς αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν. Ο ένας σπάζοντας ένα γυαλί, ο άλλος χαρακώνοντας τον εαυτό του και ο τρίτος καταπίνοντας το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού σαμπουάν.

Παρέμβαση της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ

Τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Κόρινθο καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ και τονίζει:

«Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου εξέφρασε την αντίθεσή της και ζήτησε να καταργηθεί.

Το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλά γεγονότα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης και διαβίωσης των μεταναστών. Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες όσων εκτυλίχθηκαν σήμερα στο στρατόπεδο.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία. Εχει ευθύνη η κυβέρνηση για την απαράδεκτη κατάσταση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα του Νομού, να δυναμώσουν τη συμπαράστασή τους απέναντι στους μετανάστες.

Αυτή η βαρβαρότητα, η κατάφωρη προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας πρέπει να σταματήσει.

Το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα που οι ρίζες του βρίσκονται στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, στους άδικους πολέμους, στους εμφυλίους που υποδαυλίζουν οι ιμπεριαλιστές, στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στους μετανάστες.

Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς ανοιχτοί και δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού τους. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ, με ανυπακοή στη Σένγκεν και τον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ. Να υπάρξουν αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.

Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις "Ξένιος Δίας"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ