Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
Απαράδεκτες συνθήκες για πρόσφυγες και εργαζόμενους

Στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα Αττικής περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιώργο Λαμπρούλη (παρόντες, επίσης, η Λίνα Κροκίδη υπεύθυνη του αρμόδιου Τμήματος της ΚΕ και ο Θανάσης Τραβασάρος δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών του ΚΚΕ εκλεγμένος με τη "Λαϊκή Συσπείρωση").

Αφορμή η πρόσφατη απεργία πείνας εκατοντάδων φυλακισμένων μεταναστών που κατέληξαν εκεί μετά τις επιχειρήσεις - «σκούπα» της Αστυνομίας. Διαμαρτύρονται για τις άσχημες συνθήκες κράτησης, βιαιοπραγίες από πλευράς αστυνμομικών οργάνων, τη φυλάκισή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα παρά μόνο γιατί μετανάστευσαν μήπως ξεφύγουν από πείνα και πολέμους, τη φυλάκιση ακόμη και αιτούντων άσυλο, κατά παράβαση διεθνών συνθηκών. Τις μεγάλες καθυστερήσεις έστω να εξεταστεί το αίτημά τους για άσυλο.

Σε συζητήσεις με κρατούμενους μετανάστες (περίπου 1.670 στο σύνολο) υποστήριξαν ότι υπάρχουν κρούσματα βιαιοπαραγίας από μεριάς αστυνομικών, η τροφή που λαμβάνουν είναι μόνο πατάτες και μακαρόνια, προαυλίζονται μόνο μια ώρα την ημέρα.

Αξιωματικοί της Αστυνομίας υπηρετούντες εκεί, άλλοι εργαζόμενοι στο χώρο, είπαν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη έλλειψη κονδυλίων (τώρα πρόκειται να εισπράξουν αυτά του 2011!). Οτι το κέντρο έχει φτάσει στα όριά του και δεν υπάρχουν εκεί υποδομές για άλλους μετανάστες. Εληξε η σύμβαση με τον ιδιώτη που καθάριζε το κέντρο και τώρα καθαρίζουν αστυνομικοί με "εθελοντές" μετανάστες. Υπάρχει κατεύθυνση από την κυβέρνηση, η εσωτερική φύλαξη του χώρου να ανατεθεί σε ιδιώτη σεκιούριτι με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχουν ορισμένες μόνο ειδικότητες γιατρών προερχόμενοι από ΜΚΟ, που φτάνουν να εξετάζουν έως 250 περιστατικά ημερησίως με ασθενείς να στοιβάζονται σε ουρές. Τα σοβαρά περιστατικά δεν γίνονται δεκτά στα νοσοκομεία καθώς οι μετανάστες είναι ανασφάλιστοι ή/και δίχως χαρτιά. Ο χρόνος μέχρι την επαναπροώθησή τους φτάνει τον ένα χρόνο (χώρες όπως Αφγανιστάν και Πακιστάν δεν τους δέχονται πίσω), τον ενάμιση αν κατατεθεί αίτημα ασύλου προς εξέταση. Δεν υπήρχε κονδύλι για πετρέλαιο για το χώρο όπου κρατούνται 34 ανήλικα (τα 20 παιδάκια είναι από το Πακιστάν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν ξέρουν πού είναι οι γονείς τους). Υπάρχουν δυσκολίες στην άσκηση των λατρευτικών τους καθηκόντων.

Μετά την περιοδεία, ο Γ. Λαμπρούλης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Επιβάλλεται η επιτάχυνση των διαδικασιών στην κατεύθυνση της οργάνωσης των αντίστοιχων υποδομών και υπηρεσιών, ώστε να δίνονται έγκαιρα και σε λίγο χρονικό διάστημα τα χαρτιά όπως και το άσυλο. Από εκεί και πέρα αναδεικνύονται μια σειρά από προβλήματα στα κέντρα υποτίθεται φιλοξενίας τα οποία σημειωτέον θα αυξηθούν όπως τουλάχιστον έχει ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία και η κυβέρνηση στην κατεύθυνση να στοιβάζονται μετανάστες και σε συνθήκες βέβαια τριτοκοσμικές που μας παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Εμείς ως ΚΚΕ έχουμε διατυπώσει τη θέση μας ότι οι μετανάστες θα πρέπει με πολύ σύντομες διαδικασίες απ' την είσοδό τους στη χώρα να γίνονται οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι στα κέντρα φιλοξενίας και όχι σε αυτά τα λεγόμενα κέντρα φιλοξενίας που θυμίζουν στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλες εποχές όπως είπαμε. Θα πρέπει, λοιπόν, πέρα απ' την πρώτη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υγείας έχουν και της περίθαλψης που θα πρέπει να τύχουν αυτοί οι άνθρωποι, άμεσα και σε λίγο χρονικό διάστημα να εκδίδονται τα χαρτιά και να προωθούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Ομως, εδώ θα πρέπει η χώρα μας να συγκρουστεί με συνθήκες που έχει αποδεχθεί και που έχει υπογράψει όπως το "Δουβλίνο 2" και τη Σέγκεν που απαγορεύει την προώθηση απ' την Ελλάδα μεταναστών. Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα βαθύτατα πολιτικό και θα πρέπει να γίνει συνολικά η αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους στην μετανάστευση».

Ειδικά για ζητήματα υγιεινής που ανακύπτουν στο κέντρο σημείωσε: «Το ζήτημα της νοσηλείας όποιων χρειάζεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία όπου εκεί δεν τους δέχονται. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα που ανοίγει και για τον ίδιο τον άρρωστο αν πάσχει από μεταδοτική νόσο τι θα απογίνει επιστρέφοντας εδώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ