Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Μεγάλες διαδηλώσεις μεταναστών

Από τη μαζική διαδήλωση στην Ατλάντα
Από τη μαζική διαδήλωση στην Ατλάντα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στις περισσότερες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, απαιτώντας από την κυβέρνηση νομιμοποίηση, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί από το 2008 ο Μπαράκ Ομπάμα για να υφαρπάξει την ψήφο εκατομμυρίων μεταναστών κατά κύριο λόγο των ισπανόφωνων, οι οποίοι αποτελούν και την πλειονότητα των 11 εκατομμυρίων μεταναστών, χωρίς έγγραφα, που βρίσκονται σήμερα στις ΗΠΑ.

Οι διαδηλώσεις των μεταναστών, με τίτλο «Πορεία για την Υπηκοότητα», έγιναν στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, στη Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Αντζελες και σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις είχαν στόχο την άσκηση πίεσης προς το Κογκρέσο όπου διεξάγεται συζήτηση για το νομοσχέδιο που προωθεί μεταρρυθμίσεις στη μεταναστευτική νομοθεσία η οποία παραμείνει ως έχει από το 2007. Το 2010 ο πρόεδρος Ομπάμα με τυμπανοκρουσίες προώθησε το «Dream Act» που θα έδινε την αμερικανική υπηκοότητα σε νεαρούς μετανάστες, που έφθασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά. Πέρσι τον Ιούλη, μέσω προεδρικού διατάγματος, τους έδωσε απλώς τη δυνατότητα να ανανεώσουν για άλλα δύο χρόνια τη βίζα τους...

Βέβαια ο πρόεδρος Ομπάμα που προβάλλει πάντα τις «αντιρρήσεις» των Ρεπουμπλικανών, δεν έχει παραλείψει να προωθεί την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των συνόρων που ξεκίνησε ο προκάτοχός του Τζορτζ Ου. Μπους και κατέχει και το ρεκόρ των μαζικών και βίαιων απελάσεων μεταναστών χωρίς έγγραφα, χωρίζοντας ακόμη και γονείς από τα παιδιά τους. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Γερουσία και αποτελεί προϊόν δικομματικής συμφωνίας, καθώς προβλέπει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση των συνοριακών με το Μεξικό περιοχών. Αφού επιτευχθεί το πλήρες σφράγισμα των συνόρων -απαιτείται να υπάρχει άνω του 90% επιτυχία των αρχών ασφαλείας για την αποτροπή εισροής νέων μεταναστών- μόνο τότε θα μπορούν οι μετανάστες χωρίς έγγραφα να υποβάλλουν αιτήσεις για νομιμοποίησή τους. Διαδικασία που θα απαιτήσει τουλάχιστον μία δεκαετία. Βέβαια, οι μετανάστες είναι φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα για τους καπιταλιστές, και αυτό είναι που βαραίνει περισσότερο.

  • Ημέρα κινητοποιήσεων χτες με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις με απαίτηση να κλείσει διά παντός η παράνομη φυλακή και συνάμα κολαστήριο του Γκουαντάναμο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ