Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
«Μετράει» η κρίση στην οικοδομή

Η βύθιση του κλάδου της οικοδομής με μέσο ετήσιο ρυθμό 25% την τριετία 2008 - 2010, συμπαρέσυρε και την αγορά ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων. Αυτό προκύπτει από τη σχετική κλαδική μελέτη της ICAP, σύμφωνα με την οποία το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς κατέγραψε πτώση σε αξία της τάξης του 13,2% το 2011 σε σύγκριση με το 2010.

Ειδικότερα, η μελέτη συμπεριέλαβε ηλεκτρολογικό υλικό εγκαταστάσεων που χρησιμοποιείται κυρίως σε οικιακό εξοπλισμό και συγκεκριμένα πίνακες διανομής, πριζοδιακόπτες, αυτόματες ασφάλειες, ραγοδιακόπτες, ενδεικτικές λυχνίες, διακόπτες διαρροής και χρονοδιακόπτες.

Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της, ο παραγωγικός τομές του κλάδου αποτελείται από περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή κυρίως πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και πριζοδιακοπτών. Αντίθετα, ο εισαγωγικός τομέας ελέγχεται από περισσσότερες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, πολλές από τις οποίες ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους, ενώ στον κλάδο δραστηριοποιούνται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανικό εμπόριο που περιστασιακά εισάγουν ορισμένα προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού.

Αναλυτικά ανά είδος, η μελέτη της ICAP κατέγραψε πτώση στην αγορά των πριζοδιακοπτών το 2011 κατά 19,2% , με τις εισαγωγικές να κατέχουν το συντριπτικό ποσοστό, 88%, της κατανάλωσης. Οι πίνακες διανομής (κάτω των 1.000 V) παρουσίασαν πτώση πωλήσεων κατά 21,7% τον ίδιο χρόνο, σ' αυτή την περίπτωση, όμως, η ζήτηση καλύφθηκε κυρίως από τα εγχώρια προϊόντα. Η κατανάλωση των αυτόματων ασφαλειών εμφάνισε μείωση κατά 6,8%, η αγορά των ραγοδιακοπτών 12%, η αγορά των ενδεικτικών λυχνιών 13,3% και καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από εισαγωγές. Τέλος, μείωση της κατανάλωσης κατά 10,3% το 2011 παρουσίασε η αγορά των διακοπτών διαρροής και κατά 18,2% των χρονοδιακοπτών. Πτωτικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αγορά του κλάδου και τη διετία 2012 - 2013 με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 15%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ICAP, οκτώ παραγωγικές εταιρείες είχαν μείωση πωλήσεων κατά 17,6% το 2010 σε σύγκριση με το 2009 και παρουσίασαν ζημιές με αυξητική τάση, ενώ τέσσερις εισαγωγικές επιχειρήσεις είχαν μείωση πωλήσεων κατά 11,9% , αλλά αύξηση κερδών κατά 15,6%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ