Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το «φαγοπότι» των πολεμικών συμβολαίων

Σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν το κόστος του πολέμου στο Ιράκ για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για την ακρίβεια, το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο αμερικανικός λαός, καθώς σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον πόλεμο. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 490 δισ. δολάρια σε επιδόματα που πρέπει να δοθούν σε βετεράνους πολέμου, δαπάνες οι οποίες μπορεί να ανέλθουν σε περισσότερα από 6 τρισ. δολάρια τα επόμενα 40 χρόνια αν υπολογιστούν οι τόκοι, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Watson του Πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσιοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα με αφορμή τη συμπλήρωση των δέκα ετών από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στα τέλη του Μάρτη μία ακόμη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ θα πλειοδοτήσει: Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα κοστίσουν μακροπρόθεσμα στις ΗΠΑ 4 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ως εκ τούτου θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επόμενες δεκαετίες. Προϋπολογισμό τον οποίο «κουρεύει» ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να μειωθεί δραστικά το έλλειμμα των ΗΠΑ. Το «κούρεμα» αφορά στις κοινωνικές δαπάνες και ειδικότερα την Κοινωνική Ασφάλιση (Social Security) και τα προγράμματα περίθαλψης των ηλικιωμένων και των ανέργων (Medicare και Medicaid).

Ακαδημαϊκοί, οικονομολόγοι, στρατιωτικοί και πολιτικοί θα ερίζουν για χρόνια για το πραγματικό κόστος των ιμπεριαλιστικών πολέμων της τελευταίας δεκαετίας των ΗΠΑ καθώς θα προσπαθούν να υπολογίσουν το κόστος σε βάθος χρόνου.

Οι σίγουροι κερδισμένοι

Ωστόσο, πραγματική αποκάλυψη συνιστούν τα στοιχεία για τα κέρδη που αποκόμισαν εταιρείες που ωσάν όρνεα ανέλαβαν την «επιμελητεία» και παρείχαν υπηρεσίες στη φονική πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες στην εφημερίδα «Financial Times», 10 εταιρείες, κρατικές ή ιδιωτικές, έλαβαν το 52% των 138 δισεκατομμυρίων δολαρίων, χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού φυσικά που έχουν δοθεί με την ανάθεση συμβολαίων για την παροχή «υπηρεσιών», περιλαμβανομένων της ιδιωτικής ασφάλειας, ανοικοδόμησης των υποδομών και επισιτισμού των στρατευμάτων στο Ιράκ.

Η εταιρεία που φιγουράρει πρώτη στη λίστα των «επωφελούμενων» είναι η «Kellogg Brown & Root», πρώην θυγατρική της «Halliburton Co», του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, από την οποία αυτονομήθηκε μόλις το 2007: 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια το ύψος των συμβολαίων που της ανατέθηκαν τη δεκαετία 2003-13, πολλά εξ αυτών χωρίς διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών και το συμβόλαιο, ύψους 568 εκατομμυρίων δολαρίων και η ανανέωσή του το 2010, για την παροχή υπηρεσιών στέγασης, επισιτισμού, παροχής πόσιμου νερού και υπηρεσιών υγιεινής στα αμερικανικά στρατεύματα.

Στη δεύτερη και την τρίτη θέση η «Agility Logistics» του Κουβέιτ και η κρατική πετρελαϊκή του Κουβέιτ, «Kuwait Petroleum Corp.», οι οποίες συνδυαστικά απέσπασαν συμβόλαια ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μαζί με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ήρθε και η διαφθορά. Σύμφωνα με την Επιτροπή του Κογκρέσου για τα Συμβόλαια του Πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, το ύψος της διαφθοράς από τους εργολάβους που προσέλαβε το Πεντάγωνο μπορεί να ξεπερνά τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια και παρά τη σωρεία των υποσχέσεων και των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να σταματήσει το «πανηγύρι» των προνομιακών συμβολαίων προς «φίλες» εταιρείες η παροχή συμβολαίων δίχως διαγωνισμό αυξήθηκε κατά 9% το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Washington Post». Εξάλλου, παρά το γεγονός ότι «ο πόλεμος τελείωσε», οι εταιρείες παραμένουν στο Ιράκ και συνεχίζουν να αναλαμβάνουν συμβόλαια από την αμερικανική κυβέρνηση, όπως το συμβόλαιο που ανατέθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ύψους 3 δισεκατομμυρίων, σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής φρούρησης για τη φύλαξη και ασφάλεια του περίγυρου της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ