Σάββατο 13 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη δήλωση Σόιμπλε και καταγγέλλει τον αποπροσανατολισμό του λαού από την κυβέρνηση και τους εταίρους της

Την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε ότι δε βλέπει «καμιά ελπίδα» στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και ότι «το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό» σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Το ζήτημα της διεκδίκησης του λεγόμενου Κατοχικού Δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, είναι πρωτίστως ηθικό και πολιτικό για το λαό, ωστόσο όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις απέφυγαν ουσιαστικά να το διεκδικήσουν και το ανέσυραν κατά καιρούς με κύριο στόχο τον αποπροσανατολισμό του λαού. Η τοποθέτηση Σόιμπλε είναι απαράδεκτη και προκλητική. Ο λαός έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις από την κυβέρνηση της Γερμανίας, κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την πάλη του για την απόκρουση της πολιτικής των βάρβαρων αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων που μαζί του επιβάλλουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ».

Η δήλωση Σόιμπλε προέκυψε σαν απάντηση σε ερώτηση της εφημερίδας «Osnabruecker Zeitung» σχετικά με την αναθέρμανση του ζητήματος των πολεμικών αποζημιώσεων, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Ελλάδα για το ακριβές ύψος των διεκδικήσεων από τη Γερμανία. Στη συνέντευξη του, ο Σόιμπλε είπε μεταξύ άλλων: «Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με το δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία».

Απαντώντας στις δηλώσεις Σόιμπλε, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, διαβεβαίωσε πως «κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων» και ότι η κυβέρνηση «δεν αποπροσανατολίζεται από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ