Κυριακή 14 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
19o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στιγμές από την 94χρονη Ιστορία του ΚΚΕ

Με μια αναδρομή στους πιο σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, του ΚΚΕ, μέσα από ένα βίντεο που ετοιμάστηκε ειδικά για το σκοπό αυτό, ξεκίνησε τις εργασίες του το 19ο Συνέδριο του ΚΚΕ, το πρωί της Πέμπτης.

Στα 20 περίπου λεπτά του αφιερώματος, περιλήφθηκαν οι πιο σημαντικοί ιστορικοί σταθμοί της υπερενενηντάχρονης πορείας του ΚΚΕ, αποδόθηκε φόρος τιμής στους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές του με αυτοθυσία, προβλήθηκαν βασικά συμπεράσματα που φωτίζουν και σήμερα το δρόμο της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της. Γέφυρα που ενώνει το χτες με το σήμερα, αλλά και το αύριο, η ταυτότητα και ο στόχος του ΚΚΕ, από την ίδρυσή του μέχρι τις μέρες μας: «Κάτω από την ίδια σημαία, συνεχίζουμε, προχωράμε και θα νικήσουμε».

Στο αφιέρωμα αποτυπώθηκαν τα πρώτα αγωνιστικά σκιρτήματα των εργατών, της τάξης που αναγκάζεται να ποτίζει όχι μόνο με τον ιδρώτα, αλλά και με το αίμα της τον καπιταλισμό, το σύστημα της εκμετάλλευσης. Εγινε αναφορά στην Παρισινή Κομμούνα, στην οποία ο Μαρξ και ο Ενγκελς αναγνώρισαν τον προάγγελο της νέας κοινωνίας. Και, βέβαια, στην Οχτωβριανή Επανάσταση, με την οποία το κόμμα των μπολσεβίκων, με επικεφαλής τον Λένιν, «άνοιξε» την αυλαία της εποχής του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

«

Γέννημα» της ανάγκης η εργατική τάξη της Ελλάδας να αποκτήσει το δικό της επαναστατικό κόμμα, τη συνειδητή οργανωμένη πρωτοπορία, τον καθοδηγητή και οργανωτή της, ήταν το ΣΕΚΕ, που ιδρύθηκε το Νοέμβρη του 1918 και μετονομάστηκε αργότερα σε ΚΚΕ. Αυτή τη σημαία, τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης, του σοσιαλισμού, ύψωσε το ΚΚΕ και κάτω από αυτήν έδωσε κάθε μάχη στα 94 και πλέον χρόνια της ύπαρξης και της δράσης του.

Αυτή είναι η σφραγίδα που φέρει η προσφορά του στο λαό: Η συμβολή του στις κατακτήσεις των εργαζομένων, στο δυνάμωμα της διεθνιστικής αλληλεγγύης, η καθοριστική προσφορά του στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, στην ίδρυση του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, στον κορυφαίο αγώνα του ΔΣΕ, στην αντιδικτατορική πάλη της νεολαίας και του λαού στα 1967-1974. Αλλά και στα χρόνια που ακολούθησαν, κάτω από το ίδιο λάβαρο, αντιπάλεψε την ένταξη της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, την υποταγή στον «ευρωμονόδρομο». Απέκρουσε τον οπορτουνισμό και υπερασπίστηκε σθεναρά τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά, στάθηκε όρθιο ακόμα και στις συνθήκες της αντεπανάστασης και της ανατροπής του σοσιαλισμού στις χώρες της Ευρώπης.

Κάτω από αυτή τη σημαία πορεύτηκε και συνεχίζει να πορεύεται, πιο έμπειρο, πιο ώριμο, πιο εξοπλισμένο. Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα της διαχείρισης του καπιταλισμού και των αυταπατών για φιλολαϊκή πολιτική μέσα στην ΕΕ, χωρίς ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Προειδοποιώντας το λαό πως εκτός από τα δεσμά που τους πνίγουν οι εκμεταλλευτές του δε θα διστάσουν να τον ρίξουν και στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

«Λαϊκή Συμμαχία - Ο λαός στην εξουσία. Ο σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος». Το σύνθημα του 19ου Συνεδρίου κρατά τη σημαία στο ύψος που απαιτούν οι καιροί, στην εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ