Τρίτη 16 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η Κίνα (1,2 δισ. κατοίκων) και η Ισλανδία (των 230 χιλιάδων) υπέγραψαν χτες συμφωνία ελεύθερου εμπορίου κάτι που ενισχύει την παρουσία του ασιατικού γίγαντα σε μια περιοχή της Αρκτικής όπου έχει ξεσπάσει ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός καθώς αναμένεται να υπάρξουν νέες θαλάσσιες οδοί, αλλά κι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ορυκτών, πετρελαίου και αερίου. Στόχος της συμφωνίας να καταργηθούν δασμοί ενώ συνολικά, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 21,1% το 2012 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας τα 180 εκατ. δολάρια.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα βομβιστικών επιθέσεων σάρωσε χτες το Ιράκ κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση και καλλιεργώντας κλίμα αστάθειας και εμφύλιας αντιπαράθεσης ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε πολλές πόλεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα και εκρηκτικούς μηχανισμούς .

ΤΥΝΙΔΑ.-- Την υπογραφή συμφωνίας με το ΔΝΤ για τη χορήγηση δανείου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με επιτόκιο 1,08% και χρόνο αποπληρωμής τα πέντε χρόνια υπέγραψε η τυνησιακή κυβέρνηση, με κορμό το «μετριοπαθές» ισλαμιστικό κόμμα «Εννάχντα».

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Ο Πρόεδρος του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί ανακοίνωσε χτες ότι αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες από το Μάλι -τρεις μήνες μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης της Γαλλίας- λέγοντας πως ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και πως ο στρατός της χώρας του δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει επιθέσεις ανταρτοπολέμου.

ΛΟΜΕ.-- Η κυβέρνηση του δυτικοαφρικανικού Τόγκο έκλεισε χτες τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μετά τη συνέχιση της απεργίας των εκπαιδευτικών για δεύτερη βδομάδα ανακοινώνοντας ότι πραγματοποιεί συνομιλίες με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των απεργών. Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ο θάνατος 12χρονου μαθητή από πυρά αστυνομικών.

ΚΙΤΟ.-- Περιοδεία στην Ευρώπη ξεκινά σήμερα ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του η Γερμανία όπου αναμένεται να φτάσει αύριο ενώ θα επισκεφτεί επίσης την Ισπανία και την Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ