Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανοδική πορεία για την ισχυροποίηση του ΜΑΣ

MotionTeam

Από τη Φλώρινα μέχρι την Κρήτη σπουδαστές και φοιτητές βρέθηκαν χθες μπροστά στις κάλπες για να αναδείξουν τα νέα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους. Τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. «κατέβηκαν» σε 267 από 280 συλλόγους.

Οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) απηύθυναν όλο το προηγούμενο διάστημα κάλεσμα στη νεολαία σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ να αξιοποιήσει την εκλογική μάχη για να κάνει ένα βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού, που σήμερα αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη αγώνων ενάντια στα μέτρα που πτωχεύουν τους σπουδαστές και τις οικογένειές τους και γίνεται βαρίδι στη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή. Οι δυνάμεις του ΜΑΣ κάλεσαν τη σπουδάζουσα νεολαία να στηρίξει τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. Να αποδυναμώσει τις δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, που εκφράζουν τη φωνή της συγκυβέρνησης και των επιχειρήσεων μέσα στις σχολές. Να απομονώσει τις παρατάξεις της ΕΑΑΚ που λειτουργούν ως σπόνσορες του εκφυλισμού και της ανοργανωσιάς μέσα στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. «Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία. Δεν δεχόμαστε να γίνουμε πελάτες, αυριανοί άνεργοι και φτηνοί εργάτες»: Με κεντρικό σύνθημα το παραπάνω κάλεσαν φοιτητές και σπουδαστές να αναδείξουν αγωνιστές στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων, να ψηφίσουν για ζωντανού συλλόγους - οργανωτές της πάλης τους.


Τα πρώτα αποτελέσματα κατέγραφαν χθες, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ανοδική πορεία για το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ σε μια σειρά ΤΕΙ της χώρας. Στην Αττική αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, πολλοί σπουδαστές των ΤΕΙ έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το γαρύφαλλο. Συνέχισαν με τον τρόπο αυτό τον ίδιο δρόμο που βάδισαν το προηγούμενο διάστημα. Το δρόμο δηλαδή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οξύνονται ιδιαίτερα με το σχέδιο «Αθηνά», λόγω της αντιλαϊκής επίθεσης που πλήττει τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μέσα από πολυάριθμες και πολύμορφες πρωτοβουλίες οι δυνάμεις του ΜΑΣ πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις αυτές, πάλεψαν για τη μαζικοποίησή τους, για τον προσανατολισμό και τη διάρκειά τους. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και στην ανάγκη να συνεχίζουν και να πολλαπλασιάσουν την αγωνιστική τους δράση στάθηκαν αρκετοί σπουδαστές και μπροστά στην κάλπη, δυναμώνοντας το μήνυμα: «Ενάντια σε κυβέρνηση - ΕΕ - μονοπώλια - Με τους εργάτες και το λαό, για δωρεάν σπουδές, δουλειά με δικαιώματα».

Θετικά αποτελέσματα καταγράφονταν και σε μια σειρά συλλόγους πανεπιστημίων κυρίως της Αθήνας και της Πάτρας.

Από τη μάχη των εκλογών δεν έλειψαν τα φαινόμενα ακραίου εκφυλισμού και νοθείας, όπως στην ΑΣΟΕΕ με «πρώτο βιολί» την ΠΑΣΠ και στο ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης με τη ΔΑΠ να κρατάει την κουτάλα για το μαγείρεμα του εκλογικού αποτελέσματος. Τα φαινόμενα και οι πρακτικές αυτές σκιαγραφούν ακόμα πιο καθαρά την ανάγκη οι φοιτητές και οι σπουδαστές να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος.

Πρωτιές και σημαντική άνοδος

* Στους πίνακες, η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2012 γίνεται στους ίδιους ακριβώς συλλόγους. Στα τελικά αποτελέσματα (που αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα) το ύψος των ποσοστών των παρατάξεων θα είναι διαφορετικό, ωστόσο φαίνεται η τάση αύξησης ή μείωσης όλων των δυνάμεων σε σχέση με πέρσι.
* Στους πίνακες, η σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2012 γίνεται στους ίδιους ακριβώς συλλόγους. Στα τελικά αποτελέσματα (που αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα) το ύψος των ποσοστών των παρατάξεων θα είναι διαφορετικό, ωστόσο φαίνεται η τάση αύξησης ή μείωσης όλων των δυνάμεων σε σχέση με πέρσι.
Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε η ΠΚΣ στο σύλλογο του ΤΕΙ της Λαμίας, ο οποίος συσπειρώνεται σταθερά στο ΜΑΣ και έχει αγωνιστικό προσανατολισμό, στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη και Σλαβικών Σπουδών Αθήνας. Αυτοδύναμη και με σημαντική άνοδο επίσης στο τμήμα Νηπιαγωγών Αθήνας με ποσοστό 70,59% (από 49,22% το 2012). Πρωτιές ακόμα σημειώθηκαν, από τα πρώτα αποτελέσματα, στη Νοσηλευτική Πανεπιστημίου Αθήνας, στο Βιολογικό Ηρακλείου με 28,45% (από 18,49% το 2012), στη ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, στο ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ. Δεύτερη δύναμη αναδείχθηκε η ΠΚΣ στην Κτηνιατρική Καρδίτσας με ποσοστό 28,57% και στους Νηπιαγωγούς Ρεθύμνου με 22,15% (από 13,26 το 2012).



Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ