Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ
Αυξάνεται ο αριθμός νεκρών και αγνοουμένων

Ακόμα είναι άγνωστο πόσοι εργάτες είχαν βάρδια την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ το εργοστάσιο παλιότερα είχε κλείσει για ζητήματα ασφάλειας

Τίποτε απολύτως δεν έμεινε όρθιο από το εργοστάσιο
Τίποτε απολύτως δεν έμεινε όρθιο από το εργοστάσιο
ΝΤΑΛΑΣ.--

Σε κατάσταση σοκ από την τεράστια καταστροφή βρίσκονται οι κάτοικοι της πόλης Γουέστ. Καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στο εργοστάσιο αζωτούχων λιπασμάτων West Fertilizer Co. το βράδυ της Τετάρτης. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν το έργο του εντοπισμού αγνοούμενων στα ερείπια του εργοστασίου, καθώς και στα ερείπια παρακείμενων κτιρίων που κατέρρευσαν αλλά μέχρι αργά χτες, δεν υπήρχε καμία επίσημη αναφορά γα τον τελικό αριθμό των νεκρών.

Θεωρείται, ωστόσο, βέβαιο ότι ο αρχικός αριθμός των νεκρών «5 έως 15» θα αυξηθεί. Βέβαια, τα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτήν την καταστροφή είναι πολλά. Πέρα από τα αίτια της πυρκαγιάς που διερευνώνται τρία εικοσιτετράωρα μετά, δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των εργατών που ήταν στη βάρδια την ώρα της έκρηξης. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει λίστα με το προσωπικό, εκτός αν υπήρχαν αδήλωτοι εργαζόμενοι, πράγμα πολύ πιθανό, καθώς πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή του Τέξας χρησιμοποιούν μετανάστες με χαμηλά μεροκάματα. Επίσης, η χωροθέτηση τόσο επικίνδυνου εργοστασίου σε κατοικημένη περιοχή είναι επίσης ένα ζήτημα, ενώ για τη μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας στη λειτουργία του το 2006 το εργοστάσιο είχε διακόψει για ένα διάστημα τη λειτουργία του και δεν είχε ανανεωθεί η άδειά του.

Πάντως, σε δηλώσεις ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας Τζέισον Ρέγιες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Γκάρντιαν» επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 14 νεκροί, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Γουέστ, Τόμι Μουσάκα, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today, ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι αγνοούνται από την έκρηξη. Ο Μασούκα ανέφερε ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι διασώστες, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πιθανόν οι 10 πρώτοι που έσπευσαν να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά να έχουν χάσει τη ζωή τους. Οσο για τους τραυματίες, τουλάχιστον, 160 έχουν διακομισθεί σε κοντινά νοσοκομεία, ενώ ορισμένοι εξ αυτών εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ