Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενδο-ιμπεριαλιστικές τριβές και ανησυχία για διάχυση του πολέμου

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΜΑΝ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η επιβεβαίωση, εκ μέρους του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, της ανάπτυξης ομάδας «ειδικών αξιωματικών» στην Ιορδανία, που σήμερα αριθμεί 150 άτομα αλλά θα αυξηθεί στα 200. Ο Τσακ Χέιγκελ υποστήριξε ότι πρόκειται για «εξειδικευμένο προσωπικό» που θα «βοηθήσει τον ιορδανικό στρατό να ελέγχει τα σύνορα και ν' αντιδράσει σε περίπτωση χρήσης απαγορευμένων όπλων στη γειτονική χώρα». Οι Ιορδανοί ισχυρίστηκαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματικοί θα συμμετάσχουν απλώς σε μια προγραμματισμένη άσκηση πριν εγκαταλείψουν τη χώρα. Την άμεση αποχώρησή τους ζήτησε και το Μέτωπο Ισλαμικής Δράσης, ο πολιτικός βραχίονας των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», που έχουν σημαντική επιρροή στη χώρα και έχουν, αρκετές φορές, κατηγορηθεί ότι «υποστηρίζουν» με διάφορους τρόπους τους ομοϊδεάτες τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία.

Εντονα αντέδρασε και η Μόσχα, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς μίλησε για κίνηση που αντιτίθεται στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, εντείνει περαιτέρω το αδιέξοδο και συνεισφέρει στην ενίσχυση της μετατροπής της «συριακής κρίσης σε περιφερειακή». Τον κίνδυνο «περιφερειακής ανάφλεξης» επισήμανε σε συνέντευξή του στη λιβανική εφημερίδα «Ας Σάριφ» και ο Ρώσος πρέσβης στη Βηρυτό, Αλεξάντερ Ζασίπκιν, ο οποίος εκτίμησε ότι οι συνέπειες των εξελίξεων στη Συρία για το Λίβανο είναι «πολύ μεγάλες».

Αναφορικά με τη σύνοδο των λεγόμενων «Φίλων της Συρίας» στην Κωνσταντινούπολη, που αρχίζει σήμερα ,ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζ. Κέρι, που θα παραβρεθεί, επισήμανε ότι πλέον στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη συμφωνίας «σε ένα κοινό πλαίσιο» για το πώς «θα είναι η Συρία μετά τον Ασαντ», προσθέτοντας ότι αν αυτό δεν γίνει υπάρχει σοβαρός κίνδυνος διαμελισμού της χώρας και επικράτησης ακραίων ισλαμιστικών δυνάμεων. Της συνόδου των «Φίλων της Συρίας» θα προηγηθεί η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον ειδικό απεσταλμένο Λακχντάρ Μπραχίμι, που είχε προγραμματιστεί για αργά χτες βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ