Σάββατο 20 Απρίλη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙA
Σε «ελεύθερη» πτώση ο κλάδος

«Βουτιά» εμφάνισαν οι συνολικές πωλήσεις στον κλάδο των κομμωτηρίων μεταξύ 2009-2011, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 16%, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρίας ICAP. Η καταστροφική, αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου χτύπησε κι αυτόν τον κλάδο, στον οποίο δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, κυρίως ατομικής μορφής (κατά 90%). Μείωση σημείωσαν και οι επισκέψεις, αλλά και η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη. Η ICAP επισημαίνει ότι οι συνέπειες της ύφεσης ήταν πιο εμφανείς στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων το 2011.

Λίγες είναι οι μεγάλες εταιρείες, ή οι αλυσίδες (εκτιμάται ότι φτάνουν μόλις τις 10, οι οποίες βρίσκονται στην Αττική) που λειτουργούν στον κλάδο, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν σημαντικό ποσοστό. Η εγχώρια αγορά χαρακτηρίζεται ως «κατακερματισμένη» με αμελητέο βαθμό συγκέντρωσης, αφού καμιάς επιχείρησης το μερίδιο δεν ξεπερνά το 1%. Ο μεγαλύτερος αριθμός κομμωτηρίων βρίσκεται στο νομό της Αττικής, ο οποίος καταλαμβάνει το 34,4% του συνόλου. Ακολουθεί ο νομός Θεσσαλονίκης με 10,9% και με μεγάλη διαφορά η Αχαΐα (3,4%), η Λάρισα (2,8%), το Ηράκλειο (2,4%) και η Αιτωλοακαρνανία (2,1%).

Στο πλαίσιο της μελέτης της ICAP, εξετάστηκαν τα οικονομικά στοιχεία μόνο 6 επιχειρήσεων που ήταν διαθέσιμα για το 2010. Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρέμεινε ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν κατά 78,1% σε σχέση με το 2009, οι μεσομακροπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 9,6% και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 14,5%. Οι συνολικές πωλήσεις των 6 επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 8,9% το 2010 και το μικτό κέρδος κατά 26,9%. Οι επιχειρήσεις εμφάνισαν ζημιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ