Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΠΘ
Kινητοποίηση ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά

Από τη χθεσινή δράση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών
Από τη χθεσινή δράση μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών
Μαχητική κινητοποίηση στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια πορεία στις σχολές, πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητές, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς της διοίκησης να επιβάλει δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ και του Συντονιστικού μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ, με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου αρχικά ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί η τροποποίηση και ίδρυση 21 μεταπτυχιακών προγραμμάτων, με παράλληλη επιβολή διδάκτρων. Τελικά, το θέμα δε συζητήθηκε, καθώς ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι η πρυτανεία δεν είναι έτοιμη να το συζητήσει, αλλά και ότι το υπουργείο αποκλείει την ίδρυση ΠΜΣ σε τμήματα που δεν έχουν περάσει τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης. Το θέμα θα τεθεί στη σύγκλητο, αφού ο πρύτανης συναντηθεί με τον υπουργό.

Το Συντονιστικό μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν: «Η διοίκηση του πανεπιστημίου είναι λογικό να ζυγίζει τις αντιδράσεις, να προσπαθεί να τις ξεφουσκώσει. Η σημερινή αναβολή της συζήτησης δεν είναι παρά ένας κακότεχνος ελιγμός των πρυτανικών αρχών, αφού η δικαιολογία πως δεν ήταν έτοιμοι για κατάθεση προτάσεων αναιρείται από το γεγονός πως τα περισσότερα τμήματα έχουν ήδη συζητήσει το θέμα και κυρίως αφού δηλώνουμε απερίφραστα πως οι αγώνες θα συνεχιστούν και στην επόμενη σύγκλητο θα είμαστε παρόντες ακόμα μαζικότερα, ακόμα πιο μαχητικά, για να μην περάσει το απαράδεκτο μέτρο της επιβολής διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Ασχολίαστο δεν μπορεί να μείνει και το γεγονός πως το υπουργείο πιέζει και η πρυτανεία συναινεί τα παραπάνω να γίνουν και με τη βούλα του πολυεργαλείου της αξιολόγησης, αξιολόγηση για την οποία πολύ μελάνι έχει χύσει η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, πολλοί αγώνες έχουν γίνει για να μην περάσει.

Τώρα, για άλλη μια φορά, αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο των αναδιαρθρώσεων στα ΑΕΙ, που αποτελούν συνολικά κομμάτια ενός παζλ ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και μπαίνουν κάτω από τον τίτλο "Πανεπιστήμιο ΑΕ".

Είναι προφανές πως η δύναμη των συλλογικών οργανωμένων αγώνων μπορεί να τους τρομάξει. Σήμερα, μπορούμε να προβάλλουμε αντιστάσεις και αναχώματα, έχουμε χρέος να βγούμε διεκδικητικά στο προσκήνιο, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Απαιτούμε κανένας φοιτητής να μην πληρώνει ούτε ευρώ για τις σπουδές του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ