Τρίτη 30 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ
Επιτυχημένη συνέχεια

Το επόμενο συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στον Ναζίμ Χικμέτ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής το Διήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον κορυφαίο διανοητή, δραματουργό ποιητή και σκηνοθέτη Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο: «Μπ. Μπρεχτ: Για τους σεισμούς που μέλλονται να 'ρθούν». Ηταν το τρίτο στην σειρά, που διοργάνωσε η ΚΕ, μετά από αυτά που ήταν αφιερωμένα στους κομμουνιστές ποιητές Γ. Ρίτσο και τον Κ. Βάρναλη. Ηταν ένα διήμερο γεμάτο γνώση και πλούτο για όσους το παρακολούθησαν ζωντανά και αποτέλεσε ένα έναυσμα για ακόμη μεγαλύτερη ενασχόληση, με το θησαυρό αυτού του μεγάλου μαρξιστή διανοητή.

Το καλωσόρισμα των εργασιών του Συνεδρίου το πρωινό του Σαββάτου έγινε από την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και στην συνέχεια ακολούθησε η μουσικοθεατρική παράσταση από τη θεατρική ομάδα «Μοντέρνοι Καιροί» που περιλάμβανε ποιήματα και τραγούδια, σε σκηνοθεσία Κώστα Νταλιάννη και ενορχήστρωση του Κώστα Εγγλέζου.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη και εναρκτήρια ομιλία από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ με θέμα: «Μπέρτολτ Μπρεχτ, για το απλό που είναι δύσκολο να γίνει» (δημοσιεύτηκαν στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη»).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ειδικά προετοιμασμένη για το συνέδριο βιντεοσκοπημένη συνέντευξη τουΜάνφρεντ Βέκφερτ, συνεργάτη του Μπρεχτ, και για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπερλίνερ Ανσάμπλ, και πρόεδρος της Ακαδημίας Τεχνών στην πρώην ΓΛΔ. Ακολούθησαν οι πάνω από 30 εισηγήσεις και παρεμβάσεις ανθρώπων της Τέχνης και της επιστήμης, καθώς και παρεμβάσεις στελεχών του ΚΚΕ από τα τμήματα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο τέλος, επίσης, του Συνεδρίου, προβλήθηκε βίντεο που επιμελήθηκαν οι διοργανωτές του Συνεδρίου με βιογραφικά στοιχεία και καθοριστικούς σταθμούς στη ζωή του Μπ. Μπρεχτ που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κοσμοαντίληψης και της προσωπικότητάς του. Εμπεριείχε σκηνές από ιστορικά αρχεία, απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια. Ολα τα υλικά του συνεδρίου το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν σε ειδική έκδοση. Ταυτόχρονα, το επόμενο τεύχος του περιοδικού «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» είναι αφιερωμένο στον Μπρεχτ με πλούσιο υλικό. Η προσπάθεια του ΚΚΕ με τα επιστημονικά συνέδρια θα συνεχιστεί και ήδη ανακοινώθηκε ότι το επόμενο συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. (Το πόρταλ του ΚΚΕ: www.902.gr κάλυψε το συνέδριο και έχει όλα υλικά από το άνοιγμα με βίντεο).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ