Πέμπτη 2 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΛΙ
Συνεχίζεται η επέμβαση

ΜΠΑΜΑΚΟ.--

Οι γαλλικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις έδωσαν χτες τη «σκυτάλη» φρούρησης της βόρειας πόλης Τιμπουκτού του Μάλι σε δύναμη στρατιωτών από την Μπουρκίνα Φάσο, σε μία προσπάθεια να πυκνώσουν τις δυνάμεις τους στη μεγαλύτερη πόλη Γκάο, όπου συνεχίζονται οι σποραδικές αντιδράσεις ένοπλων ισλαμιστών κατά των μαλινέζικων και των γαλλικών δυνάμεων.

Την Τρίτη, Γάλλοι στρατιώτες συνέλαβαν στο βόρειο Μάλι τον Γάλλο πολίτη Ζιλ Λε Γκεν που στρατολογήθηκε και μάχεται ως μουτζαχεντίν από τον περασμένο Οκτώβρη στο πλευρό των ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Κάιντα για ένα Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (ΑQMI). Ο Λε Γκεν χαρακτηρίστηκε «Γάλλος τρομοκράτης» και παραδόθηκε από τους Γάλλους στις αρχές του Μάλι, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα τον απελάσουν στο Παρίσι. Ο Λε Γκεν πριν στρατολογηθεί από τους ισλαμιστές, για να κάνει «ιερό πόλεμο», ήταν έμπορος στη Βρετάνη.

Νωρίτερα, (αργά βράδυ Δευτέρας) επιβεβαιώθηκε ο έκτος θάνατος Γάλλου στρατιώτη από την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Γαλλίας στο Μάλι (11 Γενάρη 2013). Το θύμα ήταν μέλος των ειδικών δυνάμεων και έχασε τη ζωή του από έκρηξη βόμβας στο βόρειο Μάλι που πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως. Στη διάρκεια της ίδιας επίθεσης τραυματίστηκαν και άλλοι δύο Γάλλοι στρατιώτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ