Σάββατο 4 Μάη 2013 - Κυριακή 5 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για τη συμφωνία - στήριξη της ΝΑΤΟικής «ειρήνης»

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», γράφει το μπλουζάκι διαδηλώτριας, σε πορεία διαμαρτυρίας στις 22 Απρίλη στο Βελιγράδι κατά της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο
«Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία», γράφει το μπλουζάκι διαδηλώτριας, σε πορεία διαμαρτυρίας στις 22 Απρίλη στο Βελιγράδι κατά της συμφωνίας για το Κοσσυφοπέδιο
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Κάθε δυνατή προσπάθεια για εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 19 Απρίλη στις Βρυξέλλες για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας καταβάλλει η κυβέρνηση του Σέρβου σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ιβιτσα Ντάσιτς, σε μία περίοδο που κλιμακώνονται σιγά - σιγά οι αρνητικές αντιδράσεις των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου και κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, αφού η συμφωνία αποσκοπεί στην «ολοκλήρωση» της ιμπεριαλιστικής επέμβασης που πραγματοποίησαν πριν 14 χρόνια σε βάρος της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο Ντάσιτς, μάλιστα, απέρριψε την Πρωτομαγιά -στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο- ακόμη και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που είχε αναγγείλει μία βδομάδα νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του, Αλεξάνταρ Βούσιτς. Την Τετάρτη, σε εκδήλωση του «Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας» στο Ζεμούν, εξέφρασε «βεβαιότητα» για την εφαρμογή της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι οι επόμενες συναντήσεις της κυβέρνησης με εκπροσώπους Σέρβων του βορείου Κοσσυφοπεδίου «θα πρέπει» να αποσκοπούν στη «βελτίωσή της μέσω της εφαρμογής της».

Εντούτοις, δεν πείθουν, επί του παρόντος, οι προσπάθειες του Ντάσιτς να παρουσιάσει τη συμφωνία σαν «τετελεσμένο γεγονός». Το αντιπολιτευόμενο «Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας» ανακοίνωσε προχτές ότι θα απευθυνθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο, για να αποφανθεί εάν η συμφωνία της 19ης Απρίλη παραβιάζει το σύνταγμα (όπου το Κοσσυφοπέδιο αναφέρεται ρητώς ως «αναπόσπαστο» τμήμα της σερβικής επικράτειας). Παράλληλα, οι Σέρβοι του βορείου Κοσσυφοπεδίου διοργανώνουν, σε συνεργασία με κόμματα της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι, διαδήλωση κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών στις 10 Μάη...

Οι παραπάνω αντιδράσεις πηγάζουν από τον πυρήνα της συμφωνίας 15 σημείων που υπεγράφη στις 19 Απρίλη στις Βρυξέλλες από τους πρωθυπουργούς Σερβίας και Κοσσοβάρων Αλβανών με τη μεσολάβηση της επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον, αφού μεταξύ άλλων προβλέπει:

- Την υπαγωγή της υπό συγκρότηση Ενωσης/Κοινότητας τεσσάρων δήμων του βορείου Κοσσυφοπεδίου στους νόμους και στο σύνταγμα των Κοσσοβάρων Αλβανών παρά τις περιορισμένες δυνατότητες δικαιωμάτων αυτονομίας σε ζητήματα εκπαίδευσης, υγείας, αστικής πολεοδομίας και δικαστικού συστήματος.

- Την ενσωμάτωση των αστυνομικών δυνάμεων που θα υπηρετούν σε σερβικούς δήμους του βορείου Κοσσυφοπεδίου (κατά αναλογία της εθνοτικής σύνθεσης του τοπικού πληθυσμού) στην μία και μοναδική «Αστυνομία Κοσσόβου» και στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Πρίστινα.

- Την σαφή διακήρυξη Βελιγραδίου και Πρίστινας ότι δε θα προβάλουν μεταξύ τους εμπόδια στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ...

Είναι φανερό ότι η συμφωνία της 19ης Απρίλη ουσιαστικά συνιστά αναγνώριση της ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι, με αντάλλαγμα περιορισμένα δικαιώματα αυτονομίας στις σερβικές κοινότητες και ένα «εισιτήριο» (γύρω στα τέλη Ιούνη) για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ. Επιχειρεί, δηλαδή, να άρει και τα τελευταία εμπόδια για την εδραίωση της υποτιθέμενης «ειρήνης» που «έσπειραν» στην περιοχή οι βόμβες του ΝΑΤΟ.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ