Κυριακή 12 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Αγώνες, διώξεις και πληγωμένα όμορφα όνειρα

Η Ομάδα Τέχνης «Ασυλία», σε συνεργασία με τη θεατρική Ομάδα «Βίδωμα» παρουσιάζουν, στο Studio Μαυρομιχάλη (Τετ. - Κυρ. από 15/5 μέχρι 2/6) την παράσταση «O Λόγος που μένει». Η παράσταση στηρίζεται σε μια επιλογή από τις γυναικείες αφηγήσεις που η Ελλη Παπαδημητρίου περισυνέλεξε στο τρίτομο έργο της «O κοινός λόγος». Οι αφηγήσεις καλύπτουν τις κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης Ιστορίας μας από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τον Εμφύλιο Πόλεμο. Περιστατικά μεγάλα και μικρά με κοινό εφόδιο το λόγο των κοινών ανθρώπων, όπως τα κατέγραψε, αυτούσιες διηγήσεις που τις έκαναν Μικρασιάτισσες για τη βασανισμένη ζωή τους από την προσφυγιά, τον αγώνα για επιβίωση και τις διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες των αγωνιστών (συζύγων τους ή των παιδιών τους) η αλησμόνητη κομμουνίστρια, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και εξαίρετη συγγραφέας Ελλη Παπαδημητρίου. Καταγράφει την πραγματικότητα που σήμαινε πόλεμο, πείνα, προσφυγιά, αγώνες, διώξεις, κακουχίες και πληγωμένα όμορφα όνειρα. Κύρια συνάρτηση το κοινό πάθος των ανθρώπων, που με το κεφάλι ψηλά, την αξιοπρέπεια στο μέτωπο, αξίωναν ειρήνη, ελευθερία, προκοπή για όλο το λαό.

Χρονικά, οι διηγήσεις καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την καταστροφή, ως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια. Βάσανα, όνειρα, ελπίδες περιγράφονται με μοναδική οικονομία και αλήθεια. Το κάθε περιστατικό αφορά και πλήθος άλλων ανθρώπινων ζωών.

Δραματουργική Επεξεργασία: Ηλίας Γραμματικός, Δώρα Θωμοπούλου. Σκηνοθεσία - σκηνογραφία Ηλίας Γραμματικός, κινησιολογία - χορογραφία Τερέζα Χριστοδούλου, φωτισμοί Στέλλα Γάσπαρη - Κάκαρη, μουσική επιμέλεια - εκτέλεση: Ευανθία Θωμοπούλου. Παίζουν: Βίκυ Θαλασσινού, Ευανθία Θωμοπούλου, Δώρα Θωμοπούλου, Ειρήνη Νίτσου, Αλίκη Σκουτέλη, Βασιλεία Τσιώνη.


Σ. ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ