Σάββατο 11 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Τελική ευθεία για 27,5 δισ. ευρώ

Στον επόμενο μήνα Ιούνη αναμένεται η ολοκλήρωση της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζών, στο πλαίσιο των αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων που ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα. Μεγάλος αιμοδότης τους είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μέσω του οποίου θα διοχετευθεί ο πακτωλός από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία με τη μορφή του κρατικού χρέους στοιβάζονται στις λαϊκές πλάτες.

Ειδικότερα:

Οι «ανάγκες» για την ανακεφαλαιοποίηση των 4 «συστημικών» τραπεζών (Εθνική, Αλφα, Πειραιώς και Γιούρομπανκ) φτάνουν περίπου στα 27,5 δισ. ευρώ, κοντά στο 10% του παραγόμενου ΑΕΠ.

Οι τραπεζικοί όμιλοι -με την εξαίρεση της Γιούρομπανκ- επιχειρούν να συγκεντρώσουν από τους σημερινούς μετόχους και την επιχειρηματική πιάτσα τουλάχιστον το 10% των αυξήσεων, προκειμένου να καλύψουν την προβλεπόμενη ελάχιστη συμμετοχή. Η συμμετοχή τους με αυτό το ποσοστό είναι προϋπόθεση, ώστε τα επόμενα χρόνια, εφόσον οι συνθήκες τους το επιτρέψουν, οι ιδιώτες μεγαλομέτοχοι να έχουν τη δυνατότητα ανάκτησης των μετοχών, στις προβλεπόμενες προκαθορισμένες τιμές, που σήμερα θα συνεισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κίνητρο για τους εμφανιζόμενους ιδιώτες «επενδυτές» είναι τα δικαιώματα μελλοντικής ανάκτησης των μετοχών («Warrants»), τα οποία θα αποτελέσουν το νέο αντικείμενο του καθημερινού τζόγου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Το τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε ό,τι αφορά τη Γιούρομπανκ, η οποία θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το ΤΧΣ και τις διακρατικές ενισχύσεις με ποσά ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά την ανακεφαλαιοποίηση θα ακολουθήσει η απορρόφηση του «καλού τμήματος» από την κατάτμηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και στη συνέχεια η αναζήτηση από το ΤΧΣ ενδιαφερόμενης τράπεζας (ντόπιας ή ξένης) στην οποία θα καταλήξει η νέα τράπεζα.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για την Εθνική Τράπεζα φτάνει στα 9,75 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα επιχειρήσει να καλύψει το 12%.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αλφα φτάνει στα 5,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 4,57 δισ. θα διοχετευθούν από το ΤΧΣ. Ακόμη 550 εκατ. θα συνεισφέρουν οι ιδιώτες, ποσά τα οποία έχουν εγγυηθεί να τα καλύψουν διάφοροι θεσμικοί μεγαλορεντιέρηδες των διεθνών χρηματαγορών.

Στα 7,3 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η αύξηση κεφαλαίου για την Πειραιώς, η οποία κατά το 10% φαίνεται να καλύπτεται από το ενδιαφέρον ιδιωτών «επενδυτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ