Σάββατο 11 Μάη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΑΠΡΙΛΗ
Η ακρίβεια δεν κρύβει τα δόντια της

Παρά το γεγονός ότι τον Απρίλη ο δείκτης έδειξε -0,6%, οι τιμές στα περισσότερα είδη πλατιάς κατανάλωσης συνέχισαν να κινούνται με ανοδικούς ρυθμούς

Είναι δυνατό το γενικό επίπεδο τιμών (εξέλιξη πληθωρισμού) να κινείται αρνητικά και παράλληλα να αυξάνει η ακρίβεια για την εργατική - λαϊκή οικογένεια; Ο τρόπος εξέλιξης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποδεικνύει ότι σε συνθήκες υψηλής συσσώρευσης κεφαλαίων και έντονης συγκεντροποίησης κάτι τέτοιο είναι δυνατό.

Ετσι, αν και ο Γενικός Δείκτης του επίσημου πληθωρισμού τον προηγούμενο Απρίλη, υποχώρησε, σε ετήσια βάση, κατά 0,6%, οι τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, ένδυση - υπόδηση, πετρέλαιο θέρμανσης, ηλεκτρικό ρεύμα και τσιγάρα κινήθηκαν ανοδικά. Για παράδειγμα η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκε κατά 25,1%, οι νωπές πατάτες ακρίβυναν 24,3% και το ηλεκτρικό ρεύμα 12,3%! Και οι ιλιγγιώδεις αυτές αυξήσεις, επιβάλλονται σε μία περίοδο κατακρήμνισης των λαϊκών εισοδημάτων στα τάρταρα των πολιτικών λιτότητας και απόλυτης πτώσης της λαϊκής κατανάλωσης.

Το συμπέρασμα που προκύπτει από την εξέλιξη του πληθωρισμού, τον Απρίλη του 2013, αλλά και τους προηγούμενους μήνες του ίδιου χρόνου, είναι, ότι η ευφορία την οποία επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με τα περί επιτυχίας στη μάχη κατά του πληθωρισμού που υποχώρησε σε αρνητικά επίπεδα μετά από 40 χρόνια, δεν αφορά εκατομμύρια λαϊκούς ανθρώπους, οι οποίοι καταναλώνουν τα γλίσχρα εισοδήματά τους, στην αγορά τροφίμων, στην πληρωμή των τσουχτερών τιμολογίων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, ενώ το χειμώνα που πέρασε έμειναν χωρίς θέρμανση, λόγω της εκτόξευσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης. Για όλους αυτούς - που αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού της χώρας - η ακρίβεια συνεχίζει να κατατρώει τα πενιχρά εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Απρίλη του 2013, υποχώρησε 0,6%, έναντι αύξησης 1,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011. Σε μηνιαία βάση (ο Απρίλης σε σχέση με το Μάρτη) σημειώθηκε αύξηση 0,5%, έναντι αύξησης 0,8% την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ενώ σε μέσα επίπεδα προκύπτει αύξηση 0,8%, έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», όπου η λαϊκή οικογένεια δαπανά το μεγαλύτερο μέρος της οικογενειακής δαπάνης, τον Απρίλη του 2013, σε σύγκριση με τον Μάρτη, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,8% έναντι αύξησης 0,3% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό και μόνο το στοιχείο καταδεικνύει πόσο απροστάτευτη παραμένει η εργατική - λαϊκή οικογένεια, από την άγρια κερδοσκοπία του εμποροβιομηχανικού κυκλώματος, ελέω «ελεύθερης αγοράς» και συγκυβέρνησης, η οποία λειτουργεί ως προστάτης των κερδοσκόπων. Σε ετήσια βάση σημειώθηκε αύξηση 0,6%. Σύμφωνα με τα αναλυτικότερα στοιχεία, σε μηνιαία βάση τον Απρίλη, οι τιμές στα νωπά αρνιά και κατσίκια αυξήθηκαν κατά 2,3%, στα νωπά λαχανικά κατά 7,6% και στις νωπές πατάτες κατά 6,1%. Σε ετήσια βάση στην ίδια κατηγορία, οι τιμές αυξήθηκαν: στις νωπές πατάτες 24,3%, στα νωπά φρούτα 5,2%, στα νωπά ψάρια 1,8%, στα κρέατα 1%.

Οι τιμές στην ομάδα «στέγαση» - όπου το καπιταλιστικό κράτος δοκιμάζει τις αντοχές των εργαζομένων με τις υπέρογκες αυξήσεις των φόρων - αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,9% (!) έναντι αύξησης 6% το 2012. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε 12,3% και του πετρελαίου θέρμανσης 25,1%.

Οι τιμές σε ετήσια βάση, στην ομάδα «ένδυση και υπόδηση» αυξήθηκαν κατά 2,2%, έναντι αύξησης 2% το 2012.

Οι τιμές στην ομάδα «αλκοολούχα ποτά και καπνός» σημείωσαν αύξηση 5% - έναντι αύξησης 0,4% το 2012 - λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τσιγάρων.

Αντίθετα, μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές των ομάδων: Υγεία - Εκπαίδευση (-4%), Μεταφορές (-4,3%), Επικοινωνίες (-5,1%) κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ