Τετάρτη 15 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Περίπου 800 μεταλλωρύχοι που εργάζονται με συμβόλαια για το γερμανικό κολοσσό «Siemens» και με απόσπαση από τo τμήμα των Ανδεων της εταιρείας χαλκού «Codelco», ξεκίνησαν χτες την απεργία απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αύξηση των αποδοχών τους, ενώ η διαδήλωση που πραγματοποίησαν καταστάλθηκε άγρια από την αστυνομία.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ με δηλώσεις προς τη Δούμα επιβεβαίωσε τις προθέσεις της Μόσχας για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζει συνάντηση εργασίας με την ένωσή τους τη CELAC, στις 29 Μαΐου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Σε απεργία για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας προχωρούν οι 5.500 εργαζόμενοι στην «Amazon» Γερμανίας και συγκεκριμένα στις πόλεις Μπαντ Χέρσφελντ και Λειψία, με βασικό αίτημα τη σύναψη συλλογικής σύμβασης.

TZAKAΡΤΑ.-- Αγωνία για την τύχη τουλάχιστον 32 Ινδονήσιων ανθρακωρύχων προκαλεί ο εγκλωβισμός τους από την κατάρρευση στοάς ορυχείου της εταιρείας «PT Freeport» στην ανατολική επαρχία της Δυτικής Παπούα στην Ινδονησία.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Επ' αόριστον απεργία ενάντια στις νέες απολύσεις και μειώσεις μισθών ξεκίνησαν χτες οι πιλότοι και οι ιπτάμενοι φροντιστές στην κροατική αεροπορική εταιρεία «Croatia Airlines», που ως σήμερα επιβιώνει χάρη στις κρατικές επιδοτήσεις οι οποίες εντούτοις θα σταματήσουν από την 1η Ιούλη επειδή η χώρα γίνεται μέλος της ΕΕ.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Η κυβέρνηση της Σλοβένας πρωθυπουργού Αλένκα Μπρατούσεκ κατέληξε χτες σε συμφωνία με τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα για νέα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα τάχα της «σταθεροποίησης της οικονομίας».

ΚΙΓΚΑΛΙ.-- Περίπου 100 άτομα -εργάτες και περαστικοί- καταπλακώθηκαν χτες από τα συντρίμμια ενός υπό κατασκευή κτιρίου που κατέρρευσε στη βορειοανατολική Ρουάντα. Μέσα στις πρώτες λίγες ώρες ανασύρθηκαν από τα ερείπια τουλάχιστον τρία πτώματα.

ΧΑΓΗ.-- Την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για την επίθεση του ισραηλινού ναυτικού κατά του στολίσκου αλληλεγγύης με ναυαρχίδα το «Μάβι Μαρμαρά» το 2010, η οποία κατέληξε στο θάνατο εννιά Τούρκων πολιτών και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων ακτιβιστών, ανήγγειλε, χτες, η εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Αποφασισμένη να διατηρήσει την προεδρία της Συνόδου του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό, την οποία ανέλαβε στο πλαίσιο της εναλλαγής και των 65 χωρών μελών της συνόδου στα καθήκοντα αυτά, εμφανίζεται η ιρανική ηγεσία. Η ιρανική προεδρία θα διαρκέσει από τις 27 Μάη μέχρι τις 23 Ιουνίου και ήδη Καναδάς και ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι θα μποϋκοτάρουν κάθε σύσκεψη.

ΒΕΓΓΑΖΗ.- Σε ατύχημα υπάρχει σοβαρή περίπτωση, σύμφωνα με Λίβυους αξιωματούχους, να οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο χώρο στάθμευσης νοσοκομείου στη Βεγγάζη όπου, με βάση τον τελικό επίσημο απολογισμό, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 14.

ΓΙΑΝΓΚΟΝ.-- Τουλάχιστον 200 άνθρωποι, μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, έχασαν τη ζωή τους το βράδυ της Δευτέρας, στη Μιανμάρ, καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το νησί στο οποίο ήταν ο καταυλισμός που έμεναν και να μεταφερθούν με πλοιάρια σε ασφαλέστερο μέρος λόγω καταιγίδας. Τα σκάφη που τους μετέφεραν βυθίστηκαν με αποτέλεσμα να σωθεί κανείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΝΤΑΚΑ.-- «Πρόθυμες» να προχωρήσουν σε συμφωνίες για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εργοστάσια του φασόν στο Μπαγκλαντές, δηλώνουν τέσσερις πολυεθνικές - η H&M, C&A, «Primark» και «Zara» - που κατασκευάζουν τα ρούχα τους στον παράδεισο του φασόν, λόγω του χαμηλού κόστους, υπό το βάρος των 1.000 και πλέον νεκρών, που είχε σαν αποτέλεσμα η κατάρρευση του Ράνα Πλάζα.

ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.-- Τα σύνορα του Ιράκ, πέρασε χτες, η πρώτη ομάδα Κούρδων μελών του ΡΚΚ, που αποχωρούν σταδιακά από την Τουρκία, μετά τη σχετική συμφωνία του κόμματος με τις τουρκικές αρχές. Χτες έφτασαν στο βόρειο Ιράκ συνολικά 13 άνθρωποι, φέροντας τον οπλισμό τους, με το μέλλον τους να παραμένει αβέβαιο καθώς η ιρακινή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την εγκατάσταση τους στο Ιράκ, φοβούμενη μελλοντικά προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ