Πέμπτη 30 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Με σημαία την αύξηση της συμμετοχής στη διά βίου κατάρτιση

Ερευνα για τη συμμετοχή στη «διά βίου εκπαίδευση» παρουσιάστηκε χτες από τα Ινστιτούτα των δύο Συνομοσπονδιών

Στο φόντο της προσπάθειας να συνδεθεί η «διά βίου μάθηση» με την απασχόληση, την ανάπτυξη, ακόμα και την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, παρουσιάστηκε χτες έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα τη συμμετοχή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων στη «διά βίου εκπαίδευση». Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής στη «διά βίου μάθηση». Κυβέρνηση και ΕΕ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αύξηση του ποσοστού αυτού: Αφενός μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης διαχειρίζονται και ανακυκλώνουν τα ποσοστά της ανεργίας που αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στις συνθήκες της κρίσης, αφετέρου φροντίζουν για την καλύτερη προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή στοιχίζονται και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που δεν περιορίζονται στην εκπόνηση μελετών από τα ερευνητικά τους ινστιτούτα, αλλά αναλαμβάνουν και την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων.

Ζήτημα που ενδιαφέρει εξίσου εργαζόμενους, ανέργους, εργοδότες και επιχειρηματίες, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, την αύξηση της συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, ενώ οι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, τόσο η γενική γραμματέας Διά βίου μάθησης, Ε. Καραντζόλα, όσο και ο Ε. Ζαχαράκης, ειδικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων, αναφέρθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα 2013-2015 που εγκρίθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης, το Στρατηγικό Πλαίσιο και τις προτεραιότητες που θέτει, ενώ τόνισαν πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα ληφθούν υπόψη και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.

Οσον αφορά το 2011, το ποσοστό αυτών που συμμετείχαν σε κάποιο σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με το επάγγελμά τους υπολογίζεται σε 15,9%, με πρώτους τους μισθωτούς (21,1%), τους αυτοαπασχολούμενους να έπονται (14,6%) και τελευταίους τους ανέργους (7,9%). Ακόμα, η έρευνα αναφέρεται στις συνέπειες της περιορισμένης αυτής συμμετοχής: «11 στους 12 ανέργους δεν έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους ώστε να ενταχθούν στην απασχόληση, 6 στους 7 αυτοαπασχολούμενους αλλά και 4 στους 5 μισθωτούς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εκείνα τα προσόντα που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την εργασία τους», διαπιστώνει ανάμεσα σε άλλα. Την ίδια στιγμή, οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 50,9% πως έχουν συμμετάσχει έστω μια φορά στο παρελθόν σε τέτοιο σεμινάριο ή πρόγραμμα. Παρά τη μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, η γενική τάση είναι η συμμετοχή στη «διά βίου μάθηση» να εδραιώνεται και να αυξάνει. Ετσι, έχει περίπου δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια (1981-2011) ενώ μεταξύ των ετών 2000 και 2006 έχει σχεδόν διπλασιαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ